Els països de la ruta dels Balcans: Macedònia, Sèrbia, Croàcia i Eslovènia han començat, com en un dòmino, a rebutjar refugiats a les seves fronteres, on ara admeten gairebé únicament nacionals de Síria, l'Iraq i Afganistan que fugen dels violents conflictes als seus països. Eslovènia, Croàcia i Sèrbia van decidir limitar el pas de refugiats a sirians, iraquians i afganesos, i Macedònia va tancar per complet la seva frontera amb Grècia.

La incògnita és què passarà amb els centenars de persones d'altres nacions rebutjades a les fronteres després de ser catalogats d'«immigrants econòmics», és a dir, que busquen una millor perspectiva de vida però sense ser, suposadament, víctimes d'una persecució política o d'una guerra.

Els problemes es van plantejar immediatament, sobretot perquè alguns països no van readmetre els rebutjats, i diversos dirigents van reclamar buscar una solució comuna de tots els països de la ruta dels Balcans.

Macedònia va tancar la frontera amb Grècia i «no deixa passar ningú», va informar l'oficina d'ACNUR a Grècia. En el pas fronterer entre Grècia i Macedònia hi havia unes 400 a 500 persones rebutjades que es neguen a tornar al campament de trànsit que hi ha en el pas d'Idomeni.

Entre els qui esperen a la frontera hi ha gairebé 200 iranians, que no formen part del col·lectiu reconegut ara com a refugiats i el trànsit dels quals a Macedònia ja havia estat impedit a primeres hores del matí, abans del tancament absolut de la frontera.

En el campament d'Idomeni hi ha en aquests moments entre 1.700 i 2.000 persones, segons l'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats (ACNUR). La portaveu d'ACNUR a Sèrbia, Melita Sunjic, va declarar que «a Sèrbia hi ha 440 que no van ser acceptats a Croàcia», i va defensar que es permeti a aquests aspirants a asil l'accés al procediment.

Les noves limitacions poden empitjorar la situació a Grècia, el primer país europeu de la ruta dels Balcans per la qual transiten diàriament milers refugiats amb l'objectiu d'obtenir asil a Alemanya i altres Estats del nord d'Europa.

«No permetrem que a Sèrbia entre ningú que no pot seguir el viatge. Nosaltres no som el país al que ells arriben per quedar-se, només passen per Sèrbia i així seguirà sent», va dir avui el ministre serbi de Treball, Aleksandar Vulin, després de justificar la mesura amb la similar adoptada per Zagreb i Ljubljana.

El comissari serbi de refugiats, Vladimir Cucic, va declarar que el seu país va decidir rebutjar a immigrants econòmics «perquè tots els països de la ruta van començar a tancar-los l'entrada», per la qual cosa Belgrad «no fomentarà la falsa esperança entre ells que podrien arribar a alguna part més». Aquests immigrants són portats als centres d'acolliment a Sèrbia, on hauran d'esperar al fet que es prengui una decisió política.

El dimecres van entrar al territori serbi una mica més de 5.000 refugiats, la majoria d'ells per la localitat de Presevo, on hi ha un centre d'acolliment i són registrats.

Per la seva banda, el ministre de l'Interior croat, Ranko Ostojic, va confirmar avui la mesura a l'emissora pública, amb l'argument que Eslovènia ja l'estava aplicant. «Hem informat als nostres companys de Macedònia i Sèrbia que els refugiats dels països no afectats per la guerra no podran passar ja per aquesta ruta», va dir Ostojic. Va afegir que en primer lloc es tracta d'emigrants del Marroc, Bangladesh, Sri Lanka, Algèria, Libèria, Congo, Sudan i Pakistan. «Haurem de tractar-los d'ara endavant com a immigrants il·legals», va declarar el ministre.

Va confirmar que el seu país va rebutjar readmetre des d'Eslovènia a un grup de refugiats del Marroc, Bangladesh, Sri Lanka i Libèria.

El secretari d'Estat d'Interior eslovè, Bostjan Sefic, va precisar aquest dijous, en roda de premsa a Ljubljana, que la decisió de limitar l'entrada de refugiats als que vénen de «països on hi ha conflictes armats no suposa un re?buig automàtic als altres».

Va dir que Eslovènia va tractar el dimecres de retornar a Croàcia a uns 160 marroquins, considerats «emigrants econòmics clàssics», però «com que Croàcia ha rebutjat la seva readmissió, el grup serà retornat al corrent migratori». Sefic va informar que aquest mateix dia van entrar al país uns 6.000 refugiats, xifra diària habitual en les últimes setmanes.

A Àustria, per on la majoria dels refugiats arribats a Eslovènia prossegueixen el seu viatge al nord, no es fa cap diferència per nacionalitats. L'arribada i el trasllat de refugiats continuaven sense canvis respecte als dies i setmanes anteriors, sense notar-se de moment la limitació aplicada pels països balcànics, segons va informar la policia.