La insistència simbòlica a la Torre Eiffel i el Louvre sona romàntica, però piga de desenfocada. La matança de l'Isis ha tancat Eurodisney o Disneyland París, per primera vegada a la seva cambra de segle d'història. No va reobrir les seves portes fins a dimecres passat, coincidint amb la segona jornada sagnant de Saint Denis. El complex infantil de matriu nord-americana és la destinació turística més visitada del continent, després de superar en afluència l'estructura metàl·lica i el museu parisencs. Els terroristes islàmics poden presumir d'haver paralitzat l'autèntic cor d'Europa, en la seva rendible reinvenció com a parc temàtic planetari.

L'apocalipsi islamista copeja la indústria de l'oci. Solament des de principis d'any, dos atemptats a Tunísia, contra el turisme cultural i el de platja. Dos centenars de turistes russos són assassinats mentre sobrevolen la península del Sinaí. La capital francesa, la ciutat més visitada del planeta, també sofreix els embats del gihadisme per partida doble. Els precedents de Bali o les platges egípcies han adquirit el rang d'obsessió. El nou terroturisme islàmic de segona generació s'acarnissa amb objectius turístics. Amb aquesta opció es multiplica el nombre de nacions afectades en un sol atac, vegeu el recompte de víctimes espanyoles a París. Es concentra el poder de foc disseminant el dolor, ja que s'obliga a interpretar tramposament les massacres en termes militars.

Quinze milions de persones visiten anualment Eurodisney, clausurat temporalment per l'EI. Els islamistes han localitzat el moll de la civilització que detesten, l'intercanvi turístic que afavoreix paradoxalment el flux de terroristes. Sense avalar les temptacions histèriques, l'estratègia ociosa conté un seriós avís a Espanya, el segon país més visitat d'Europa. D'aquí el particular nerviosisme d'Artur Mas en solidaritzar-se amb París en un francès exem?plar, atès que Catalunya alberga llavors fèrtils de gihadisme. Així ho va reconèixer el ministre català Fernández Díaz, en ressaltar la «singularitat» de la comunitat citada.

Quaranta anys després dels quaranta anys del dictador, el turisme va civilitzar l'Espanya franquista. La indústria dels forasters també va sofrir la satanizació clerical de l'època. Si no intervingués la rúbrica sagnant, el comunicat de l'EI sobre «la capital de les abominacions i la perversió» o «els idòlatres» que s'amunte?guen en un concert de rock podria estar signat pels inquisidors del top less de platja. Una vegada més, Houellebecq va prefigurar en la seva novel·la Plataforma els atemptats d'Al-Qaeda contra Bali, sense congraciar-se per això amb el nihilisme turístic. El novel·lista ha tornat a anticipar el drama actual de França a Submissió, que la revista Time no exagera en qualificar-lodel «llibre més rellevant de l'any».

El professor protagonista de Submissió no renuncia a la seva quota de «malaltia o sofriment». No obstant això, «fins ara havia confiat abandonar aquest món sense violència absurda». És un cant a l'oci essencialment turístic que s'enfonsa a París. El tancament d'Eurodisney a càrrec de l'EI competeix en interpretacions amb la suspensió d'un rosari d'enfrontaments entre seleccions futbolístiques. Ni els morts en el propi estadi avalaven fins ara la cancel·lació de la trobada. Cap tragèdia exterior havia de desafiar el xivarri endogen de la competició. Els partits anul·lats de les seleccions espanyoles i alemanya ni tan sols se celebraven al país que havia sofert els atemptats.

Hollande i Merkel estaven a la llotja d'un estadi quan van rebre respectivament la notícia de l'atemptat i de les seves seqüeles, que aconsellaven la suspensió del segon partit consecutiu accidentat de la selecció alemanya. Bush li llegia un conte a uns nens infortunats, quan rep la notícia de l'11-S i prossegueix amb la lectura en una imatge que el perseguirà eternament gràcies al documental de Michael Moore. Estampes de l'Occident ociós, i de governants conscients del pes social del futbol. No són els únics. Entre les escasses dades que s'han filtrat del clergue Abu Bakr al-Baghdadi, el líder de l'EI sent passió pel futbol. Segurament, en la variant fonamentalista que comporta la decapitació de l'equip perdedor. Aquest principi no s'allunya massa del dogma que autoritza els integrants de l'Estat?Islàmic a violar menors no musulmanes, perquè els seus caps religiosos els asseguren que contribueixen així a la purificació de les joves.