El diari digital El Español, dirigit per l'exdirector d'El Mundo, Pedro J. Ramírez, assegurava ahir en la notícia principal de la portada que «Desenes de nens musulmans de Girona són radicalitzats en madrasses del Magreb». Segons el mitjà, la policia i els serveis d'intel·ligència haurien elaborat informes «en els quals alerten que aquesta situació s'està produint fonamentalment en municipis de la província de Girona» i té una especial afectació entre joves empadronats a Catalunya.

El Cos Nacional de Policia a la província no corrobora aquesta afirmació i el director dels Serveis Territorials d'Ensenyament, Albert Bayot, assegura que únicament es té constància que entre els alumnes amb familiars senegalesos o gambians s'acostuma a interrompre la seva escolarització durant un o dos anys per tal que viatgin al Senegal o Gàmbia, sense que es pugui assegurar que tornin radicalitzats. De fet, el director dels serveis territorials només destaca que aquesta interrupció escolar només suposa un endarreriment pedagògic per a l'alumne.

En canvi, El Español apunta que el passat mes de maig «treballadors de centres educatius» van donar la veu d'alarma d'aquest fenomen que ara s'hauria convertit en una investigació policial. És més, afirma que els professors són els que han indicat que l'absentisme dels menors per anar a l'Àfrica és perquè se'ls porta a «madrasses» en les quals reben «les ensenyances de l'Alcorà».

Els professors també observarien que els signes externs dels menors canvien una vegada tornen a Espanya.