Les forces de seguretat franceses controlen al sud de França 50 persones en procés de radicalització, entre els quals hi ha potencials gihadistes. A alguns, la policia els ha detingut amb anterioritat o bé ja es troben a presó. Les forces de l'ordre també estrenyen el cercle al voltant d'aquells individus, inclosos al llistat, que cada cop s'apropen més a l'islamisme radical. Els atemptats de París i l'estat d'urgència que viu França al territori s'ha traduït en 17 entrades i escorcolls -la majoria, a Perpinyà- i un arrest domiciliari. A la frontera han extremat els controls, que s'han arribat a multiplicar per sis. En només una setmana, han aturat 3.275 conductors i han empresonat 23 delinqüents.

França està en estat d'emergència arran dels atemptats de París i la prefectura dels Pirineus Orientals ha demanat reforços policials d'altres departaments i també que es mobilitzin reservistes de l'exèrcit per fer front a l'amenaça gihadista.

La prefecta, Josiane Chevalier, ja ha fet ús dels poders que li ha atorgat l'estat per ordenar 17 entrades i escorcolls a domicilis, fonamentalment a la ciutat de Perpinyà. Una d'aquestes ha acabat en un arrest domiciliari.

Fitxers policials

En paral·lel, les forces de seguretat intensifiquen la lluita contra l'integrisme islàmic. Al sud de França, la policia controla i segueix de prop 50 persones incloses en fitxers policials. N'hi ha que pertanyen a moviments vinculats a l'extrema esquerra però també, com concreta la prefectura, «hi ha individus radicalitzats a l'islamisme, que ja tenen antecedents o que ja es troben empresonats».

«A més, també hi ha persones en vies de radicalització, el seguiment de les quals ha de permetre posar-los a disposició de la justícia i engegar mesures per evitar que tombin dins l'extremisme», precisa la prefectura dels Pirineus Orientals.

Les dades de la policia de fronteres (PAF) mostren fins a quin punt s'ha extremat la vigilància. Durant l'última setmana, d'ençà dels atemptats, els conductors a qui s'ha demanat documentació han arribat a multiplicar-se per sis. S'han aturat 3.275 vehicles, s'han comprovat les dades policials de 934 conductors.

«Són gent que tenia ordres pendents de cerca i captura per delictes com ara el tràfic de drogues», va explicar el comissari del departament, Philippe Duporge. Cap d'ells, però, estava vinculat amb l'integrisme islàmic, segons les primeres investigacions fetes per la policia francesa.

Pel que fa als retorns, Duforge també va concretar que aquí, les xifres no difereixen massa de les readmissions que s'estaven fent abans de l'estat d'urgència. En concret, en els darrers cinc dies s'ha impedit l'entrada a França de 51 persones (normalment, al llarg d'una setmana, aquesta xifra fluctua entre els 60 i els 80).

Mantenir els actes

La prefecta és va reunir ahir amb més de 225 alcaldes de la zona a Ribesaltes i va llançar un missatge clar: «Estem en guerra, però la nostra voluntat ha de ser la de plantar cara perquè els valors de la República triomfin».

Per això, els assistents a la trobada s'han conjurat a no anul·lar cap acte cultural, esportiu o associatiu que hi hagi previst. Es mantindran tots, però es reforçarà la vigilància. La prefecta també ha assegurat que, amb l'objectiu d'intensificar la sensació de seguretat, hi haurà patrulles policials «dinàmiques».