Argentina va viure ahir la seva última jornada de reflexió abans de la inèdita segona volta per a les presidencials en què es mesuraran avui Mauricio Macri, de l'aliança Cambiemos, i el peronista Daniel Scioli, que posarà fi a l'anomenada "era K" després de dotze anys de kirchnerisme en el poder. Preferit en les enquestes, el conservador Macri es presenta com el candidat del "desenvolupisme del segle XXI" amb l'aval de la seva gestió de vuit anys al capdavant de l'alcaldia de la ciutat de Buenos Aires i el recent triomf de la seva candidata, María Eugenia Vidal, a la província de Buenos Aires, principal districte electoral del país, governat durant prop de 30 anys pel peronisme.

Scioli, del governant Frente para la Victoria, acumula una llarga carrera política forjada amb gestions peronistes de les més diverses tendències i amb una experiència de dos mandats en el govern de la província de Buenos Aires.

Scioli lidera els sondejos

Tots dos tenen molt en comú, com el seu origen acomodat, el seu pas pel món de l'esport abans de saltar a la política i el seu tarannà moderat, tot i que han desenvolupat estratègies molt diferents en el seu camí a la Casa Rosada amb la vista posada en captar el vot dels indecisos, entre un 4% i un 11%, segons diferents enquestes. Macri, que a la primera volta electoral, el passat 25 d'octubre, va aconseguir el 34% de vots, tot just tres punts per sota de Scioli, ha aconseguit en l'últim mes revertir la tendència i col·locar-se al capdavant de tots els sondejos amb una innovadora campanya basada en el missatge del canvi, el contacte personal i les xarxes socials. L'anomenada "revolució de l'alegria" de Macri ha contrastat amb la "campanya de la por" de Scioli, centrada en denunciar presumptes plans d'ajust del líder de Cambiemos i en apel·lar al vot per conservar els èxits del "model kirchnerista", especialment la milionària partida en subsidis i ajudes socials. Enmbolicat entre les promeses de continuïtat i el canvi que demana bona part de la societat argentina, Scioli ha hagut d'enfrontar a més el "foc amic" del kirchnerisme i d'un peronisme dividit i sacsejat per la derrota a la província de Buenos Aires, el seu tradicional bastió electoral.

El guanyador d'avui rebrà una pesada herència del kirchnerisme, amb una economia estancada, taxes d'inflació superiors al 25% segons organismes independents, una quarta part de la població per sota del llindar de la pobresa i un rosari de causes pendents per corrupció que involucren fins i tot el vicepresident sortint del Govern, Amado Boudou.