El Consell de Seguretat de l'ONU es va unir ahir per reclamar al món l'ús de "totes les mesures necessàries" per acabar amb l'Estat Islàmic (EI) i l'amenaça "sense precedents" que planteja des de les seves posicions a Síria i a l'Iraq. Per unanimitat, els quinze membres del màxim òrgan de decisió de les Nacions Unides van adoptar la resolució 2249, impulsada d'urgència per França en resposta als atemptats de divendres passat a París. "Davant Daesh (una altra forma d'anomenar l'EI), tenim a la humanitat en comú. Nosaltres, els pobles de les Nacions Unides, tenim el deure de defensar-la", va assenyalar l'ambaixador gal, François Delattre.

El text proposa "redoblar i coordinar" la lluita antiterrorista, expressa la intenció d'ampliar les sancions contra individus i entitats vinculades amb l'EI i demana fer més per aturar el flux de combatents estrangers cap a Orient Mitjà. Malgrat la seva petició d'utilitzar "totes les mesures necessàries" contra els terroristes, la resolució no invoca el capítol VII de la Carta de les Nacions Unides, que proporciona tradicionalment el marc legal per a l'ocupació de la força. Es tracta, més aviat, d'una crida política a l'acció i d'una forma, segons França, d'emmarcar les accions contra l'EI dins de l'ordenament jurídic internacional i deixar clara la unitat de la comunitat internacional.

El document condemna en "els termes més durs" els "horribles atacs terroristes perpetrats per l'EI" al juny a la ciutat tunisiana de Susa, a l'octubre a Ankara i amb l'enderrocament d'un avió rus sobre el Sinaí i el passat divendres a París, així com tots els altres atemptats comesos pel grup. Segons el Consell de Seguretat, l'organització gihadista "té la capacitat i la intenció de dur a terme més atacs" i representa una "amenaça global i sense precedents a la pau i seguretat internacionals".

Delattre es va fer ressò ahir de les paraules del president francès, François Hollande, i va assegurar que l'EI va cometre a París un "acte de guerra" contra França. Davant d'aquesta agressió, el Govern gal té una "determinació absoluta" per combatre els terroristes i buscarà aconseguir "la mobilització més àmplia possible" de la comunitat internacional en aquest esforç, va assegurar.

Malgrat que tots els membres del Consell de Seguretat van donar suport la resolució, aquest òrgan va tornar a mostrar en els últims dies la clara fractura entre les potències occidentals i Rússia que segueix existint al voltant del conflicte sirià. Després que França anunciés dilluns passat que portaria a l'ONU la qüestió, Moscou va presentar un altre esborrany de resolució, amb un caràcter més general i basat en un altre que va tractar sense èxit de tirar endavant a finals del mes de setembre.