Brussel·les estava ahir en alerta màxima d'atemptat terrorista, una situació que va alterar la vida quotidiana dels ciutadans i que el primer ministre belga, Charles Michel, va justificar per les informacions que advertien de possibles atacs a la capital belga, similars als ocorreguts la setmana passada a París. Comerços, museus, cinemes, sales de concerts, centres esportius i altres llocs molt freqüentats els caps de setmana van tancar les portes o ni tan sols les van obrir, en un dia que a més, va coincidir amb l'arribada del fred i les primeres precipitacions de neu a la ciutat, cosa que va fer la jornada encara més desagradable i trista.

La circulació en totes les línies de metro de la capital va ser cancel·lada, mentre que els autobusos van seguir funcionant, encara que alguns xofers de la Societat de Transports intercomunals de Brussel·les (STIB) es van negar a treballar per l'amenaça terrorista. Al carrer alguns ciutadans asseguraven que l'alerta a Brussel·les no els causa por, i que abans de res cal seguir fent una "vida normal". "Esperem que siguin mesures excepcionals. Crec que tenen por que el terrorista que busquen es faci explotar. Jo, sincerament, no crec que hi hagi d'haver cap atemptat", va dir una d'aquestes ciutadanes, Claire Thielemans.

La decisió d'augmentar el nivell d'alerta per risc d'atemptats de 3 a 4 (el màxim), es va adoptar durant la matinada de dissabte, després de l'última avaluació de l'Òrgan de Coordinació per a l'Anàlisi d'Amenaces (OCAM). Segons va indicar el Centre de Crisi belga, "l'anàlisi demostra una amenaça greu i imminent que necessita l'adopció de mesures de seguretat específiques, i recomanacions particulars a la població". La decisió de decretar l'alerta màxima, relacionada amb les investigacions sobre els atemptats de París, va afectar la regió de Brussel·les (amb els seus 19 districtes comunals) i a la localitat de Vilvorde, on hi ha una important presència d'islamistes radicals. Per a la resta del país seguia ahir en vigor el nivell d'alerta 3, que s'aplica en els casos d'amenaça "possible i probable" i que es va adoptar després dels atemptats de París.

El primer ministre belga, Charles Michel, va explicar ahir en roda de premsa que l'augment al màxim nivell de l'alerta terrorista a Brussel·les responia a informacions que advertien del risc d'un atemptat per part de "diferents persones, amb armes i explosius, potser en diferents llocs". Segons va precisar Michel, "existeixen dades que alerten d'un atemptat similar al de París", que podria dirigir-se contra mitjans de transport públics o carrers i centres comercials, així com grans esdeveniments que reuneixin a un important nombre de persones.

Fins a la data, l'alerta màxima en territori belga s'havia decretat entre finals de 2007 i principis de 2008, quan les autoritats belgues van avortar un pla que va conduir a la detenció de 14 islamistes que planejaven ajudar a la fugida del membre d'Al-Qaida Nizar Trabelsi. Amb caràcter més limitat, restringit a llocs de culte jueus i altres institucions, es va acordar la mateixa d'alerta després de l'atac al Museu Jueu de Brussel·les al maig de 2014.

D'altra banda, la Fiscalia federal va informar ahir que la policia va trobar armes, encara que no bombes ni cinturons explosius, al domicili de la tercera persona acusada a Bèlgica de terrorisme en relació amb els atemptats de París. Segons el diari La Dernière Heure, es tracta d'un home de 39 anys, de nacionalitat marroquina, que suposadament va ajudar després dels atacs a Salah Abdeslam, qui es troba a la recerca i captura internacional per la seva suposada implicació en els atemptats de París. Diferents mitjans belgues indicaven que a més d'Abdeslam, la policia belga busca activament a altres sospitosos de participar en els atacs.

Detenció d'un belga a Turquia

En aquest sentit, la policia turca va detenir ahir a un ciutadà belga, identificat com Ahmed Dahmani, que suposadament va participar en la preparació dels atemptats de París explorant els llocs on s'havien de cometre els atacs, segons informava el diari turc Hürriyet. Dahmani, de 26 anys i d'origen marroquí, havia viatjat de França a la ciutat d'Antalya, al sud de Turquia, aparentment per fugir a Síria, i va ser detingut a Manavgat, una localitat d'aquesta mateixa província mediterrània. Dahmani es troba en presó preventiva a l'igual que els dos presumptes terroristes, identificats com Hamza Attouh i Mohammad Amri, de 20 i 27 anys, respectivament, els quals van reconèixer haver traslladat en cotxe a Saleh Abdeslam, des de la capital francesa fins a Brussel·les.