La regió de Brussel·les manté avui el nivell màxim d'alerta per amenaça d'atemptats terroristes, segons va anunciar ahir el primer ministre belga, Charles Michel. L'anunci es va fer després de la nova avaluació de l'Òrgan de Coordinació per a l'Anàlisi d'Amenaces (OCAM), que considera que s'ha de mantenir aquest nivell per l'existència d'un risc "greu i imminent". Aquest nivell d'alerta afecta especialment als centres educatius i a les estacions de metro de la ciutat, que restaran tancades durant tota la jornada.

Michel va dir en roda de premsa que totes les escoles de Brussel·les, així com les universitats i institucions d'estudis superiors romandran tancades el dilluns, una decisió històrica al país. Aquest tancament "complicarà la vida professional i econòmica" de les empreses, va dir el primer ministre, que va demanar "comprensió" per a aquesta decisió, "basada" en les informacions que disposa el Govern. El Govern també va decretar que es mantindran tancades les línies de metro de la capital belga, clausurades ja durant el cap de setmana.

"Encara temem que atemptats com els de París es cometin a Brussel·les amb diversos individus que potser durien a terme atacs en diversos llocs alhora" i que dirigirien contra llocs molt concorreguts habitualment, com a centres comercials o transports públics, va indicar Michel. Per a la resta del país, segueix avui vigent el nivell 3 d'alerta, aplicable quan el risc d'atemptat és "possible i probable", un fet que també és "seriós" i que implicarà mobilitzar determinats mitjans, va dir Michel.

Avui a la tarda es durà a terme una nova avaluació del nivell d'amenaça, segons el cap del Govern. "S'està fent tot el possible per tornar a la normalitat l'abans que es pugui", va assegurar.

Europa, unida

Mentre Bèlgica pren diverses mesures per protegir els seus ciutadans, especialment a la capital, Europa posa fil a l'agulla per combatre, de manera unificada, el terrorisme gihadista. Les ajudes europees aniran en funció de les possibilitats de cada país. Les col·laboracions es dividiran en atacs, suport logístic i alleugerir l'esforç militar.

El ministre francès de Defensa, Jean-Yves Li Drian, va assenyalar ahir que tots els seus socis europeus, inclosa Espanya, van anunciar la seva intenció de participar de manera concreta en la lluita contra el terrorisme, i va assegurar que el seu país es troba fent "un inventari de les possibilitats" segons la situació de cadascun.

"El conjunt de països de la UE han mostrat el seu suport concret a França. D'una banda, cert nombre d'Estats va a participar en els atacs, en accions fortes, en territori sirià i iraquià. Els britànics hi estan pensant. No són els únics", va indicar en la cadena i-télé.

Altres països, va afegir, en funció dels seus mitjans i de la seva normativa jurídica, podran aportar suport logístic per ajudar a França en aquesta situació. Un altre grup de membres de la Unió Europea preveu poder alleujar l'esforç militar francès en altres escenaris, com per exemple Àfrica."Tothom necessita a tothom", va indicar el ministre, segons el qual tots els que vulguin participar "són benvinguts" i "cadascun té el seu paper".

Espanya col·laborarà

Li Drian va destacar que el seu país està sostenint el front de Mali, el francès i el sirià, i que no té previst reduir els seus efectius en aquest primer país, on, va afirmar, hi ha actualment una operació en marxa en el nord perquè "la força Berkane actua tot el temps".

"Aquí entren en joc els espanyols. Anem a veure què és el que proposen. Evidentment si les forces europees vénen en suport i relleu de les forces franceses és el que ha de ser, és l'Europa de la Defensa en marxa", va afegir el representant francès. En aquest sentit, i esperant el suport espanyol, queda pendent veure quina serà l'ajuda que l'Estat espanyol podrà oferir a França.

França, va destacar que "ja no està sola", i el seu objectiu ara és formar una coalició tan àmplia com sigui possible, objectiu pel qual el president, François Hollande, es reunirà aquesta setmana amb els líders dels Estats Units, el Regne Unit, Alemanyta i Rússia.

Mentresetant, França ha triplicat ja la seva capacitat contra l'EI amb l'arribada del portaavions Charles de Gaulle al Mediterrani oriental. El portaavions, que està disponible des d'avui, inclou una fragata britànica i una de belga i eleva a 38 el nombre de caces francesos disponibles.