El 20 % del total dels casos que recauen a la Sala Penal del Tribunal Suprem és d'abusos sexuals, gairebé tots comesos sobre menors, una xifra que, segons alguns magistrats, va en augment en els últims anys, per la qual cosa recomanen millorar les mesures preventives en la societat.

El magistrat de la sala Segona del Tribunal Suprem Andrés Martínez Arrieta ha explicat, sobre això, que "en els últims anys hem observat un important increment dels delictes sexuals i en concret les comeses contra menors", fins al punt que aquests recursos aconsegueixen la cinquena part dels casos penals estudiats per l'alt tribunal. La causa d'aquest augment queda per als professionals de les ciències socials, va afegir el magistrat, "però seria important escometre mesures preventives, com s'ha realitzat en altres tipus delictius amb bons resultats".

En aquest sentit, el Suprem no apunta tant a mancançes en la legislació actual o en els mitjans processals contra aquests delictes -el 90% dels recursos que ha estudiat l'alt tribunal van acabar en condemnes- sinó a una millor acció preventiva de la societat.

El perfil de l'abusador

El mateix informe apunta que l'autor tipus dels abusos sexuals sobre menors és un home major d'edat, de qualsevol classe social i nivell cultural, que s'aprofita d'una familiar seva a partir dels 11 anys d'aquesta i, amb freqüència, durant anys, silenciant-la mitjançant amenaces i pressions davant la ignorància dels pares.

Aquests i altres patrons són habituals en les sentències vinculades als abusos sexuals que ha fallat l'alt tribunal en els últims anys.

"En la major part de les sentències condemnatòries l'agressor està en el cercle més proper de la víctima", diu l'informe, que afegeix que "en molts de casos pot figurar en l'àlbum familiar o en una foto del saló al costat de la víctima".

El mateix estudi apunta les frases "si ho expliques, no et creuran" o "si ho expliques me n'aniré de casa i la família patirà per culpa teva" com les típiques en boca de l'abusador, company de la mare de la víctima, oncle o cunyat. En altres casos, els abusadors són amics dels pares de la víctima i, per tant, freqüenten el domicili familiar. A més, soles compartir el mateix sostre amb la menor, ja que amb freqüència els abusos "es produeixen en pisos compartits per diverses famílies". D'aquesta manera, "aquest tipus d'abusos se solen reiterar durant anys, per la por del menor a denunciar el que li està ocorrent", diu també l'informe.

Una sentència del passat mes d'octubre, de la qual va ser ponent el magistrat Miguel Colmenero, apunta que "l'experiència posa de manifest que en nombroses ocasions els abusos o agressions sexuals a menors d'edat es mantenen en el temps, a vegades durant llargs períodes".

"Només són denunciats quan, ja majors d'edat, han aconseguit oposar-se i fer-les cessar i a més han adquirit la suficient fortalesa mental per explicar-ho a altres persones i enfrontar-se al succeït amb totes les seves conseqüències", afegeix la mateixa sentència.

Aquella sentència confirmava la condemna de 14 anys i sis mesos de presó per un delicte continuat d'agressió sexual a un home major d'edat que durant 8 anys residint a la casa dels seus sogres, va estar abusant de la seva cunyada d'11 anys d'edat: la nena va callar durant tot aquest temps, fins que va ser major d'edat i va confessar els abusos a una amiga seva.

Situacions susceptibles

Una altra de les conclusions de l'informe apunta que els autors aprofiten la marxa dels pares a treballar, o el moment de recollir del col·legi a la menor. També informa que "no són pocs els casos en què després de l'abús, la víctima rep una compensació o regal que ve a reforçar el seu silenci", a vegades un mòbil que usa per controlar-la.

Totes les sentències recullen les pernicioses conseqüències psicològiques que generen els episodis d'abusos sexuals en els nens. Així, assenyalen depressió, ansietat, baix rendiment escolar, pèrdua d'autoestima, irascibilitat, hipersensibilitat, incapacitat per oblidar el viscut, bloqueig emocional, confusió entre la sexualitat i l'afectivitat, por a la figura masculina i, en molts casos, alteració del desenvolupament de la sexualitat.