França va llançar ahir la seva primera operació des del portaavions Charles de Gaulle sobre Síria i l'Iraq, amb missions d'observació, però també amb bombardejos. Els bombardejos van ser sobre l'Iraq mentre que a Síria va haver-hi vols de reconeixement. que es van dur a terme a l'Iraq, mentre que a Síria va haver-hi vols de reconeixement, va explicar un equip del canal France 2 que es trobava a bord del portaavions i que va citar al cap de l'Estat Major de les Forces Armades.

El president francès, François Hollande, va anunciar des de París la seva intenció d'intensificar els bombardejos contra posicions del grup gihadista Estat Islàmic (EI), i va detallar que es van a escollir els objectius "que facin el major dany possible" a aquesta organització.

Entre els objectius prioritaris de França estan la ciutat siriana d'Al Raqa, considerada feu gihadista i centre de formació de combatents estrangers -que va ser objecte de bombardejos del 15 al 17 de novembre-, així com Mossul, a l'Iraq.

Mig miler d'atacs

Els avions russos van llançar el passat cap de setmana un total de 472 atacs contra instal·lacions dels grups terroristes que actuen a Síria, segons va informar el Ministeri de Defensa de Rússia.

"Avions de les Forces Aeroespacials de Rússia van realitzar 141 missions de combat i van atacar 472 instal·lacions dels terroristes en les províncies d'Alep, Damasc, Idleb, Latakia, Homs, Raqqa i Deir al Zur", va declarar el portaveu ministerial.

Asseguren els russos que durant els darrers cinc dies han destruit més de mil camions cisterna de l'EI amb els seus caçabomarders SU-34.

Tanmateix, el líder de l'opositoria Coalició Nacional Síria (CNFROS), Jaled Joya, va afirmar ahir que només el 6% dels bombardejos de Rússia en territori sirià han anat dirigits contra l'EI.

En una roda de premsa, Joya va assegurar que almenys 2.977 persones van morir per aquells atacs aeris, dels que 550 han sigut civils. La campanya de bombardejos russa es va iniciar el 30 de setembre però Joya destaca que la major part dels morts són civils i membres de l'Exèrcit Lliure Sirià (ELS), vinculat al CNFROS, que és la principal aliança política opositora siriana.

El règim

Les forces del règim sirià van arrabassar ahir a l'EI el control de les localitats de Mahin i Al Huarin, al mateix temps que ambdues parts lliuren intensos combats a la ciutat monumental de Palmira, van informar activistes i mitjans oficials.

L'Observatori Sirià de Drets Humans va confirmar aquestes dades i va destacar que l'Exèrcit va estar recolzat per l'aviació de Rússia.

El paper de la Xina

La Xina va dir que farà "noves propostes" a la comunitat internacional per combatre el terrorisme i protegir els seus ciutadans a l'exterior, després que tres oriunds del país morissin en l'assalt a un hotel de Mali i l'EI assassinés un consultor de Pekín la setmana passada. Xina ha manifestat el seu suport a la coalició internacional però evita aclarir si col·labora en l'ombra amb Moscou.