El president rus, Vladímir Putin, va prometre ahir "no apunyalar per l'esquena" el "segur i fiable" aliat que té a l'Iran, la cooperació amb el qual mantindrà per resoldre la crisi de Síria "fins que sigui necessari". Putin es va expressar així durant la reunió de més de dues hores que va mantenir a Teheran amb líder suprem, Ali Khamenei, en el marc de la seva visita al país per participar a la III Cimera de Països Exportadors de Gas.

Els dos líders van expressar a Teheran la seva sintonia no solament en la qüestió siriana i en el combat al terrorisme, sinó també en les seves crítiques a la postura d'Occident en aquest assumpte.

El cap del Kremlin va ressaltar la seva confiança amb l'Iran, amb el qual Rússia manté una aliança per donar suport a Síria al president Bashar Al-Assad, amb els russos bombardejant les posicions dels enemics del règim i tropes de Teheran cooperant en terra amb les forces lleials al règim de Damasc.

Per la seva banda, Khamenei va aprofitar la trobada per alertar Putin dels intents a llarg termini dels EUA per "dominar tota la regió de l'oest d'Àsia" i va apuntar que ara Washington intentarà aconseguir els seus objectius "en la taula de negociacions" després del seu "fracàs" en el camp de batalla de Síria.

Rússia i l'Iran han insistit des d'un principi en què el principal enemic són els grups gihadistes que operen a tot l'Orient Mitjà -des de Síria fins a l'Iraq i el Iemen- i no el president sirià. Tots dos països coordinen des de fa dos mesos les seves accions militars sobre el terreny a través del centre de coordinació antiterrorista amb seu a Bagdad.

Mentre les tropes iranianes han reforçat les files de les forces governamentals sirianes, l'aviació russa ha intensificat aquesta setmana els atacs contra les posicions gihadistes al país àrab amb l'ús de míssils de creuer de gran capacitat destructora.

Putín va insistir que, "al contrari que uns altres", el seu país està compromès a evitar trair els seus socis o fer passos "després entre les bambalines contra els amics".