La doctora Dolors Bramon (Banyoles, 1943), és una experta islamòloga amb més de 20 anys d'experiència a les aules universitàries. Ahir va ser a la Casa de Cultura de Girona impartint la conferència «Els posicionaments religiosos de xiïtes i sunnites. Dinàmiques dins de cada grup», però abans va explicar a Diari de Girona la seva visió sobre els atemptats de París i la guerra a Síria.

Els atemptats dels darrers mesos de l'EI i grups afins perpetrats a Mali, París i Turquia formen part de la mateixa guerra?

Jo no diria encara, almenys, la paraula guerra. Això és un grup terrorista més o menys escampat i organitzat que no passa d'aquí. Donar-los la paraula guerra és donar-los més importància de la que haurien de tenir. Això no treu que poden i estan fent molt de mal.

Tenint en compte que els atemptats de París els van perpetrar ciutadans francesos i el president de la República, François Hollande, els va descriure com un acte «de guerra», per què França bombardeja Síria?

No sóc experta en política, però hi deu haver més d'un interès per tal de tenir una excusa per bombardejar Síria, i això no treu que els actes comesos siguin d'una barbàrie total.

En tot cas, davant de quina guerra es troba la coalició internacional: derrocar Bashar Al-Assad, combatre l'EI o esperar una primavera àrab?

Primavera àrab no n'hi va haver enlloc, només a Tunísia. Després de les primaveres sol venir l'estiu, però ara ha vingut un gèlid hivern, que és el punt on som ara, i segurament farà més fred encara.

La situació va per llarg?

Sí. L'Occident no ho porta gens bé. Torno a dir que aquest grup són criminals.

Si primer va ser Al-Qaeda i les seves «franquícies» i ara és l'EI, hem d'anar preveient un nou grup d'inadaptats?

Desgraciadament. Inicialment, aquest grup (EI) formava part d'Al- Qaeda en el seu inici, després va ser una branca que es va separar i té una diferència fonamental: Al-Qaeda volia sucursals, en canvi aquest grup té pretensió territorial. Vol tenir un territori, vol manar sobre un territori, vol ser dit Estat i es vol expandir.

Per què tenen aquesta obsessió de terroritzar occident o interessos occidentals?

Volen sembrar el terror. El que volen és aquest impacte.

Però deu interessar a algú.

No ho sé. Crec que hi ha més d'un algú.

El president rus, Vladimir Putin, tampoc va dir noms però es va referir a països del G-20.

Putin sempre ha sigut amic de la família dels Assad. A Putin li interessa la part nord de Síria, on hi ha els alauites, i he sentit d'experts que només li interessa Latakia i que, en tot cas, una vegada la tingui, potser faria una «excursió» a Palmira per recuperar-la i fer content el personal.

El cas és que Rússia i l'Iran donen suport a Al-Assad contra l'EI, la coalició internacional va contra l'EI i Al-Assad i l'EI contra tots. Qui pot acabar aquesta guerra doncs?

Estem una contradicció continuada i un embolic prou gran i incomprensible, almenys per a les meves llums.

I si arriba el moment d'asseure's a taula a negociar la pau, qui ha d'ocupar els llocs principals?

No m'agradaria ser en aquesta taula perquè no sabria què dir.