Encarreguen al socialista António Costa formar govern a Portugal

El nou primer ministre aclareix que es compliran els objectius de dèficit i s'aprovaran els pressupostos

25.11.2015 | 13:54

El president de Portugal, Aníbal Cavaco Silva, va superar les seves objeccions per nomenar un Govern liderat pel socialista António Costa avalat per l'esquerra radical, que substituirà el conservador de Pedro Passos Coelho. Cinquanta dies després de les eleccions legislatives del 4 d'octubre, Cavaco Silva va voler posar fi a la crisi política i va acabar per recórrer a Costa perquè sigui nou primer ministre de Portugal, càrrec que tant ell com els ministres que conformaran el seu Gabinet juraran, previsiblement, a finals d'aquesta setmana.
El president va anunciar aquesta decisió un dia després d'haver qüestionat alguns punts inclosos en l'acord que el moderat Partit Socialista (PS) de Costa va aconseguir amb el Bloc d'Esquerra (aliat a Syriza i Podem a la UE) i el Partit Comunista de Portugal (PCP).
António Costa li va aclarir que es compliran els objectius de dèficit, es mantindrà l'estabilitat del sistema financer i es donaran les condicions per a l'aprovació dels Pressupostos Generals de 2016, document que Brussel·les demana que s'aprovi aviat.
En el mateix comunicat en què va confirmar l'elecció de Costa per liderar l'executiu, el cap d'Estat va justificar la seva decisió argumentant que mantenir Passos Coelho en funcions era l'opció que oferia menys estabilitat a Portugal, país que encara es recupera d'una duríssima crisi econòmica.
Passos Coelho, la primera opció de Cavaco Silva per haver estat el líder de la llista més votada el 4 d'octubre, va ser forçat a dimitir el 10 de novembre, onze dies després de prendre possessió del seu càrrec per segona vegada -ja havia liderat el Govern lusità entre el 2011 i el 2015-, a causa d'una moció de l'esquerra en bloc.
Amb el nomenament anunciat pel president, el PS es converteix en el primer partit derrotat a les urnes que governa Portugal gràcies a un acord inèdit amb el Bloc i el PCP, dos partits històricament bel·ligerants amb l'esquerra moderada.

Derrota per set punts
Els socialistes havien estat derrotats a les urnes per la coalició de centredreta de PSD i CDS-PP, que va aconseguir gairebé sis punts més que el PS (un 38% contra un 32%), tot i que sense la majoria absoluta al Parlament que sí té tota l'esquerra unida.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema