La cancellera alemanya, Angela Merkel, va insistir en la necessitat de reforçar les fronteres exteriors de la UE davant la crisi dels refugiats i va advocar per fixar «contingents o quotes» de refugiats per repartir a Europa la «càrrega» que ara mateix assumeix Turquia. «Turquia té raó quan diu que acull dos milions de refugiats i que fins ara ha rebut molt poc suport de la comunitat internacional», va destacar Merkel en un discurs al congrés de la patronal alemanya, en vigílies de la cimera que reunirà diumenge a Brussel·les els líders de la UE i de Turquia.

El primer pas que s'ha de donar «per mantenir la llibertat de circulació» de Schengen, va assegurar, és reforçar el control de les fronteres estrangeres, quelcom «molt difícil» sense la cooperació del país del qual surten els vaixells amb els refugiats cap a Europa.

Merkel va destacar la necessitat de donar «suport financer» a Turquia i, al mateix temps, establir «canals legals» per repartir la càrrega que assumeix el país com a veí de Síria a través de contingents o quotes.

En aquest sentit, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va assegurar que la cimera de líders de la Unió Europea (UE) i Turquia del proper diumenge marcarà «un important pas» a l'hora de desenvolupar les relacions entre els Vint-i-set i Ankara i contribuir a la gestió de la crisi de refugiats. La cimera se celebrarà a Brussel·les, pràcticament paralitzada pel màxim nivell d'alerta per amenaça terrorista instaurat pel Govern belga després dels atemptats a París.

El Govern suec va presentar un paquet de mesures per endurir les condicions per als sol·licitants d'asil i augmentar els controls fronterers amb la finalitat de frenar l'onada de refugiats dels últims mesos. La coalició de socialdemòcrates i verds que governa en minoria Suècia, la política d'asil de la qual és una de les més generoses a Europa, pretén ajustar de forma temporal les regles nacionals al nivell mínim de la UE per reduir «substancialment» l'arribada de refugiats i que aquests sol·licitin protecció a altres països.

Solidaritat canadenca

Finalment, el Govern canadenc va aprovar els detalls del pla per acceptar en les properes setmanes 25.000 refugiats sirians després de la reunió que va mantenir dilluns el primer ministre del país, Justin Trudeau, amb els líders provincials. El pla podria suposar l'arribada al país diàriament d'uns 900 sirians a partir dels pròxims dies i fins al final de l'any.