Turquia abat un avió rus prop de Síria

Ankara al·lega que l'aparell violava el seu espai aeri mentre Putin acusa Erdogan de ser «còmplice del terrorisme»

25.11.2015 | 13:54

Turquia va abatre un avió rus a la seva frontera amb Síria fent créixer la tensió diplomàtica mundial i agreujant al màxim les ja tibants relacions entre Ankara i Moscou, encara que les circumstàncies exactes de l'incident no estan clares. Turquia va informar a l'ONU que dos avions militars tipus SU-24 van violar el seu espai aeri durant 17 segons abans que els seus caces abatessin un d'ells, que va caure al costat sirià de la frontera.
En una carta remesa al Consell de Seguretat, l'ambaixador turc davant de les Nacions Unides, Halit Cevik, va assegurar que els bombarders, dels quals no especificava nacionalitat, van rebre 10 advertències en 5 minuts mentre s'apropaven a Turquia a la regió de Yayladag-Hatay. «Ignorant aquests avisos, els dos avions, a una alçada de 19.000 peus, van violar l'espai aeri nacional turc fins a una profunditat de 1,36 milles i una longitud de 1,15 milles durant 17 segons», assenyalava la missiva.
Després d'això, un dels aparells va canviar el seu rumb i va deixar l'espai aeri de Turquia, mentre que l'altre va ser atacat per F-16 turcs i va caure a territori sirià, va assenyalar Cevik.
L'opositora Brigada Desena de la Costa, pertanyent al moderat Exèrcit Lliure Sirià (ELS), va afirmar que ha recuperat el cadàver d'un dels pilots de l'avió rus. Yahed a Ahmad, portaveu d'aquest grup rebel sirià integrat per àrabs i turcmans, va explicar que «el pilot ja era mort quan va tocar terra» i el seu cadàver ha estat traslladat pels milicians de la seva brigada a la sala d'operacions dels insurgents en una zona controlada pels opositors al nord de Latakia.
L'incident va tenir lloc poc abans de dos quarts de vuit del matí i el caça es va precipitar sobre territori sirià al sud de la província turca de Hatay, a uns 40 quilòmetres al nord-est de la ciutat portuària siriana de Latakia, on es troba una base aèria russa.
El president rus, Vladímir Putin, va parlar d'un míssil aire-aire disparat contra l'aparell rus, negant que hagués entrat a Turquia i precisant que va caure a quatre quilòmetres de la frontera turca. Putin va acusar Turquia de ser «còmplice del terrorisme». «Aquest incident es surt dels marcs de la lluita contra el terrorisme, és un cop a traïció assestat pels còmplices del terrorisme. No ho puc anomenar d'una altra manera», va afegir. Putin, que no va perdre l'ocasió de recordar que Turquia és un país membre de l'OTAN, va advertir que «aquest tràgic esdeveniment tindrà greus conseqüències per a les relacions russo-turques».
Després, ni el president turc, Recep Tayyip Erdogan, ni el primer ministre, Ahmet Davutoglu, van aportar més detalls sobre l'incident i només van reivindicar en termes generals el dret de Turquia de defensar les seves fronteres, sobretot després d'haver advertit a l'octubre que abatrà avions que violin el seu espai aeri, després de nombrosos incidents amb aparells russos a la frontera siriana. «Lamentem aquests fets, conseqüència d'unes normes d'intervenció que havíem declarat abans. Ho hem fet tot per evitar aquest últim incident», va explicar el president turc.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema