Els Estats Units van admetre que el bombardeig a un hospital de Metges Sense Fronteres (MSF) a la ciutat afganesa de Kunduz va ser provocat per un error humà «tràgic» pel qual han estat suspesos els militars directament relacionats amb l'incident, en el qual van morir 30 persones el passat octubre.

Aquestes són les principals conclusions de la investigació interna realitzada pel Departament de Defensa dels EUA per aclarir el succés ocorregut el 3 d'octubre i que va presentar el comandant de les forces nord-americanes a l'Afganistan, el general John Campbell.

Segons l'informe, l'error humà va ser provocat per errades en els sistemes i els procediments d'actuació. El document estableix que el personal encarregat de la missió no sabia que atacaven l'hospital de MSF, sinó que creia que ho feien a un altre objectiu situat a uns centenars de metres i on s'havia informat de la presència de combatents talibans.

Així mateix, sosté que els militars encarregats de l'atac no van adoptar les mesures apropiades per verificar que es tractava d'un objectiu militar legítim. «La investigació ha descobert que alguns efectius nord-americans relacionats amb l'operació no van seguir les regles de combat», va explicar el portaveu del general Campbell, Wilson Shoffner.

Prèviament, el general Campbell va informar en la seva intervenció que els efectius de les Forces Armades més estretament relacionats amb l'atac van ser suspesos de les seves funcions i que encara s'estudia l'aplicació de mesures disciplinàries i administratives.

El president de l'Afganistan, Ashraf Ghani, va celebrar l'informe intern dels EUA. «Aquesta investigació nord-americana no ignora cap fet o evidència, admet errors i permetrà a les autoritats aprendre d'aquests errors, així com exigir comptes als responsables quan sigui oportú», va afirmar Gani.

El president afganès va destacar que el seu Govern dóna suport als EUA en els seus esforços per adoptar les recomanacions fetes en l'informe i treballarà més estretament amb el seu aliat per «evitar que aquest tipus d'incidents es repeteixin». «A diferència dels terroristes i enemics de l'Afganistan, que ataquen la població civil de manera deliberada i maltracten voluntàriament homes, dones i nens innocents, nosaltres prenem grans precaucions per evitar ferir civils mentre defensem la nostra nació», va sentenciar el mandatari afganès.