El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, va oferir al seu homòleg de Tunísia, Taieb Baccouche, la col·laboració d'Espanya en la lluita contra el terrorisme. El titular d'Exteriors, en un telegrama, va traslladar al cap de la diplomàcia tunisiana el condol en nom seu, en el del Govern, i en el del poble espanyol per l'atemptat que va acabar amb la vida de 12 militars i va causar ferides a 20 persones més. El ministre va afirmar que «Espanya, que coneix bé la xacra del terrorisme de forma directa, se sent particularment consternada per aquest acte de barbàrie». García-Margallo li va reiterar al seu homòleg que pot comptar amb tota la col·laboració d'Espanya en la lluita contra el terrorisme en totes les seves formes. Paral·lelament, la Lliga Àrab va expressar la seva solidaritat amb el govern i el poble tunisià i va prometre oferir-los «tot el suport necessari» en la seva lluita contra el terrorisme. El secretari general de l'organització panàrab, Nabil al-Arabi, va condemnar l'atemptat i el va qualificar d'«acció covard». efe/ddg madrid

Experts i responsables de seguretat van coincidir que l'atemptat perpetrat dimarts al centre de Tunis contra les forces de seguretat suposa un canvi d'estratègia de la branca gihadista local vinculada al grup Estat Islàmic (EI), que va reivindicar la matança i va amenaçar de repetir-la. L'atac, llançat al caure la tarda contra un autobús en què viatjaven membres de la Guàrdia Presidencial, va ser perpetrat per un suïcida al qual els radicals van identificar a la xarxa social Twitter com Abu Abdala al Tunisi.

Segons el seu comunicat, l'esmentat jove «va fer explotar un cinturó explosiu en un autobús a l'avinguda Mohamed V per castigar els infidels de Tunísia», en al·lusió al Govern i a les forces de l'ordre. «No hi haurà seguretat en aquest país ni cessaran les nostres accions fins que a Tunísia s'imposi la xaria (llei islàmica)», finalitzava la breu nota, que va ser divulgada al costat d'una fotografia d'un jove amb un cinturó explosiu enganxat al cos i que feia el signe de la victòria amb els dits.

La Presidència tunisiana va confirmar que l'atac havia estat portat a terme per un suïcida, el cos del qual va ser trobat al costat del dels dotze guàrdies presidencials assassinats. No obstant això, no va donar detalls concrets de com i quan va detonar l'explosiu el kamikaze. Les primeres informacions apuntaven la possibilitat que es tractés d'un explosiu enganxat als baixos de l'autobús o fins i tot d'una motxilla deixada al costat a la carretera.

«El canvi d'estratègia és evident. L'objectiu ara són les forces de seguretat i l'estabilitat política de país. No ha estat cap sorpresa, fa temps que les forces de seguretat i els serveis d'Intel·ligència estaven en alerta», va explicar una font de la lluita antiterrorista. «No és circumstancial que l'objectiu hagi estat la guàrdia del president, ara que hi enfrontaments dins del partit governant Nida Tunis», va afegir.

A principis de mes, una trentena de diputats de l'esmentada formació, guanyadora de les eleccions de l'any passat després d'unir diferents partits només vinculats pel desig de canvi, van presentar la seva renúncia després de ser agredits per partidaris del fill del president, Beji Caid Essebsi.

El Consell de Seguretat Nacional tunisià va aprovar un pla de 14 punts per lluitar contra el gihadisme que entre altres mesures inclou un estricte toc de queda nocturn a la capital i els seus voltants i el tancament de la frontera amb Líbia durant quinze dies.

El pla imposa, així mateix, l'estat d'emergència a tot el país per espai d'un mes i declara la guerra al terrorisme, fet pel qual es demana a tots els ciutadans que assumeixin les seves responsabilitats i col·laborin amb la mesura. Així mateix, decreta el tancament de totes les pàgines web i comptes en xarxes socials que tinguin qualsevol vinculació amb el gihadisme i l'extremisme islàmic.