Rússia va culpar totalment Turquia de l'atac contra el seu bombarder SU-24 per un caça turc a la frontera amb Síria i va anunciar plans per desplegar míssils antiaeris al país àrab per protegir els seus avions de nous atacs. «Tenim prou quantitat d'informació que confirma que va ser un acte premeditat, planejat per endavant. Això s'assembla molt a una provocació», va assegurar Serguei Lavrov, ministre d'Exteriors rus.

Lavrov va deixar ben clara la postura oficial russa al seu homòleg turc, Mevlut Cavusoglu, en assegurar-li per telèfon que Ankara «s'ha posat del costat de l'Estat Islàmic (EI)» en abatre un avió que complia una missió de bombardeig contra aquest grup terrorista.

«No tenim intenció de combatre amb Turquia, ja que la relació amb el poble turc no ha canviat. Els problemes els tenim amb les accions de les actuals autoritats turques», que segons Moscou busquen la islamització del país.

El president francès, François Hollande, es reunirà avui a Moscou amb el president rus, Vladímir Putin, en una trobada destinada a coordinar les accions militars d'ambdós països a Síria. No obstant això, és inevitable que la reunió planificada després dels atemptats de París es vegi afectada per l'incident del bombarder rus, el que podria tirar per terra els plans de crear una àmplia coalició internacional contra el gihadisme. De fet, Putin no va excloure nous incidents amb Turquia, a la qual va acusar d'assestar a Rússia «una punyalada a l'esquena», i va advertir que, en aquest cas, Moscou no es quedarà amb els braços creuats.

En les primeres declaracions des del seu rescat a Síria, el segon pilot del SU-24, Konstantín Murajtin -el comandant de la nau va ser abatut pels rebels- va negar que l'aparell hagués violat l'espai aeri turc «ni durant un segon».

Per part seva, el Govern turc va intentar calmar les aigües diplomàtiques. «No hi ha intenció de provocar una escalada de tensions amb Rússia: únicament es tractava de defensar el territori contra tota violació», va dir el president turc, Recep Tayyip Erdogan. En tot cas,?Turquia està en contra dels bombardejos russos sobre la regió siriana de Latakia, habitada per una minoria turcoparlant.