Els presidents de Rússia, Vladímir Putin, i França, François Hollande, van acordar coordinar les accions militars dels seus països contra l'Estat Islàmic (EI) i altres grups gihadistes a Síria. "Hem acordat que en breu ens coordinarem tant en el pla bilateral com en el de la coalició liderada pels Estats Units, en general", va explicar Putin en una roda de premsa conjunta al Kremlin.

El president rus va assenyalar que "es tracta de definir els territoris en els quals es poden llançar atacs i en els quals és millor abstenir-se d'efectuar bombardejos". En referència a això, Hollande va assegurar que "els atacs contra l'EI s'intensificaran" de manera coordinada amb Rússia "per tal d'augmentar l'eficàcia d'aquestes accions" militars.

"Li he dit al senyor Putin que França està disposada i desitja treballar en estreta col·laboració amb Rússia per aconseguir un objectiu comú: la lluita contra els grups terroristes i l'EI, en primer lloc", va dir Hollande. Va destacar que "Europa està ara mobilitzant les seves forces en la lluita contra el terrorisme" i va instar els ministres de Defensa de "tots els països europeus" a coordinar les seves accions contra el gihadisme.

En el que van discrepar els dos mandataris és en el futur del president sirià, Bashar al-Assad, defensat per Rússia i l'Iran i la renúncia del qual demanen Estats Units, la Unió Europea, Turquia i Aràbia Saudita. "Per descomptat, Al-Assad no pot jugar cap paper en el futur d'aquest país, però per això és necessari també que Rússia jugui un dels papers més preponderants en aquest procés", va assenyalar el president de França. Putin va dir per part seva que "l'Exèrcit del president Al-Assad i ell mateix són els aliats naturals en la lluita contra el terrorisme".

Hores abans, Hollande va rebre el primer ministre italià, Matteo Renzi, amb qui va mostrar la seva sintonia a l'hora d'afrontar "amb una solució global" el drama dels refugiats de Síria i Líbia. Els dos líders van considerar que un acord amb Turquia sobre els demandants d'asil diumenge que ve seria "significatiu", encara que van demanar no oblidar altres països afectats. El president francès va assegurar que "res seria pitjor que la comunitat internacional, davant de l'amenaça terrorista, no adopti les decisions que s'esperen".

En aquest sentit, el Govern alemany es va mostrar disposat a donar suport a la lluita contra l'EI a Síria amb avions de reconeixement Tornado i l'enviament d'una fragata per custodiar el portaavions francès Charles de Gaulle.

Diàleg a Alemanya

Un dia després de la reunió que va tenir lloc a París entre la cancellera Angela Merkel i el president francès, la mandatària alemanya va mantenir contactes amb diversos ministres i amb els grups parlamentaris de la gran coalició per començar a desenvolupar aquest pla.