El primer ministre belga, Charles Michel, va confirmar que el nivell d'alerta per amenaça terrorista a Brussel·les ha baixat del màxim, el 4, a nivell 3, de manera que el conjunt del territori del país manté ara aquest estat. L'alerta "segueix sent seriosa", però ja no es considera "imminent", va explicar Michel després de reunir-se el Consell de Seguretat Nacional, format per membres del Govern i les autoritats de seguretat, que van acordar una "adaptació" progressiva de les mesures adoptades el passat cap de setmana.

L'Òrgan de Coordinació per a l'Anàlisi de l'Amenaça (OCAM) es va reunir i va decidir rebaixar l'alerta a la capital des del risc "greu i imminent" d'atemptats terroristes (4) fins a un risc "possible i versemblant" (3), que regeix a tot el país. Michel va detallar que el Centre de Crisi belga proposa "mantenir una presència policial i militar", tot i que serà "adaptada de manera progressiva".

Pel que fa als principals punts que poden ser objecte d'atacs terroristes, el primer ministre va assenyalar sobre els esdeveniments que reuneixen gran quantitat de públic que caldrà "analitzar cas per cas" la seva situació i no va descartar anul·lacions.

Des que va ser decretat dissabte passat el màxim nivell d'alerta a Brussel·les, s'han cancel·lat concerts, espectacles i competicions esportives, mentre que centres d'oci com els museus havien estat tancats i només havien començat a tornar a obrir les portes a poc a poc a partir de dimarts.

Sobre el metro de la capital, Michel va anunciar que "reobrirà totalment demà (avui)" des de les sis del matí, "amb mesures de seguretat adaptades". El metro i els tramvies subterranis de Brussel·les van estar tancats de dissabte a dimarts i només han obert parcialment des de dimecres.

El primer ministre va assegurar que "continuarem analitzant permanentment la situació" amb la finalitat de "reaccionar de nou" si fos necessari. Michel va assegurar que "no podem comunicar els elements factuals" que han portat a prendre aquesta decisió "per raons de seguretat". "El risc zero a Europa hem vist lamentablement que no existeix", va apuntar.

Michel va recordar que l'OCAM, que aplega nombrosos experts, realitza una avaluació "totalment individual" dels fets i que està a les seves mans decidir el nivell de risc al país.

"Continuem totalment alerta, seguint de prop la situació amb els serveis de seguretat", va afirmar, i va mantenir que "seguirem donant informacions en tant que puguem", en referència als límits de difusió de dades que imposa una investigació que encara està oberta.

Michel va demanar "mantenir la serenitat i la sang freda" i va elogiar els serveis de seguretat de Bèlgica, "que treballen les 24 hores del dia". "Fem tot el possible per tornar a una vida normal", va concloure.

Nous escorcolls

La Fiscalia va ordenar nous escorcolls a Auvelais (sud) i Verviers (est) en relació amb els atemptats de París que van causar 130 morts, en els quals va confirmar que no es van produir detencions. L'operació duta a terme a Auvelais, situat al districte de Sambreville, entre les ciutats de Charleroi i Namur, va implicar el desplegament d'un important dispositiu, ja que els investigadors buscaven principalment materials més que individus concrets.