Euskadi s'allunya cada vegada més de l'independentisme, paradoxalment quan Catalunya sembla haver iniciat un camí de no retorn en la seva via oberta per "desconnectar-se" d'Espanya. Segons l'últim Sociòmetre Basc, el número de bascos partidaris de la independència d'Euskadi se situa ja en mínims històrics i baixa al 21%, quan fa uns anys aquesta mateixa enquesta situava a favor de la independència basca el 35% de la població.

La pèrdua d'interès pel procés d'independència a Euskadi discorre de forma paral·lela a l'auge a Catalunya i al seu posterior estancament després de les eleccions autonòmiques. L'última enquesta de la Generalital del mes de març, situava en un 44% els partidaris de la separació d'Espanya, és a dir, més del doble que els bascos independentistes.

Aquest descens està en certa manera relacionat amb el distanciament marcat en tot moment pel lehendakari Iñigo Urkullu respecte el procés català, insistint que Euskadi té la seva pròpia via per aconseguir una major autodeterminació del País Basc, i sempre a través d'aconseguir un pacte amb l'Estat. En aquest sentit, Urkullu ha arribat a recordar a Artur Mas que un procés independentista no es fa en un mes i va oferir al president català treballar per un nou model d'Estat, quelcom que Mas va rebutjar.