El president de Rússia, Vladímir Putin, va decretar ahir una sèrie de sancions econòmiques contra Turquia, a fi de garantir la seguretat nacional del país i defensar els ciutadans russos d'"accions criminals", va informar el Kremlin. Entre altres mesures, el decret presidencial suspèn o restringeix, segons una llista que elaborarà el Govern, l'entrada a Rússia de determinades mercaderies procedents de Turquia.

Les sancions són en represàlia per l'enderrocament dimarts passat d'un bombarder rus a la frontera turcosiriana, atac que el Kremlin va qualificar de "cop a traïció" i "repte sense precedents". El decret presidencial estableix així mateix prohibicions o restriccions a empreses turques de realitzar determinats treballs i prestar serveis en el territori de Rússia, d'acord amb un llista que confeccionarà el Gabinet de Ministres.

A més, Putin va prohibir als ocupadors russos que no estiguin autoritzats pel Govern contractar ciutadans turcs a partir de l'1 de gener. El decret presidencial assenyala que els operadors turístics russos s'han d'abstenir de vendre productes i serveis que prevegin visites a Turquia. Amb aquesta finalitat, Putin va ordenar al Govern adoptar mesures per prohibir els vols xàrter entre Rússia i Turquia, fins fa poc la segona destinació turística preferida dels russos després d'Egipte.

Pel mateix decret, queda suspès a partir de l'1 de gener de 2016 l'acord d'exempció de visats per als ciutadans turcs. Finalment, el cap del Kremlin va encarregar al Govern adoptar mesures per reforçar la seguretat portuària en els mars Negre i d'Azov i redoblar el control sobre les empreses turques de transport automobilístic de càrrega.