Unitats antiavalots de la policia francesa van dispersar ahir amb gasos lacrimògens i càrregues una protesta convocada a la plaça de la República -al centre de París- vinculada amb la cimera del clima (COP21) que comença avui. Segons el ministre francès d'Interior, Bernard Cazeneuve, l'actuació policial va acabar amb gairebé 300 detinguts, 174 de les quals van quedar sota arrest. Les detencions es van produir després que alguns joves llancessin objectes als agents en protesta per la cancel·lació de la gran manifestació pel clima que s'havia de celebrar ahir i que va ser cancel·lada per motius de seguretat després dels atemptats del 13-N.

Tot i que la manifestació no havia estat autoritzada, sí es va permetre que, tot just dues hores abans, es formés una cadena humana que es va estendre pacíficament al llarg de diverses avingudes i bulevards de l'est de la ciutat, des de la plaça de la República fins a la plaça de la Nació, un recorregut d'uns tres quilòmetres. Un dels manifestants, Nicolas, de 31 anys, va explicar que després que es trenqués la cadena humana, la gent va començar a concentrar-se a la plaça de la República, moment en el qual la policia va intentar bloquejar els accessos. "Hi havia molta tensió a les dues parts i és difícil saber qui va començar. Alguns manifestants van llançar ampolles i de seguida van començar els trets de gasos lacrimògens i granades de so", va relatar aquest testimoni que va afegir que "hi havia més policies que manifestants" a l'interior de la plaça quan van esclatar els disturbis.

Per la seva part, el prefecte de policia de París, Michel Cadot, va subratllar en una compareixença de premsa que durant els enfrontaments, no hi va haver ferits, més enllà d'un manifestant amb lesions superficials. Cadot també va assenyalar que entre les prop de 2.500 persones aplegades a la plaça de la República amb motiu de la concentració vinculada amb la Cimera del Clima (COP21), hi havia "grups amb alguns components violents" que van tractar de "iniciar una marxa, un acte que no estava autoritzat". "Alguns petits grups molt organitzats amb individus amb la cara tapada (...) van atacar" als agents amb gasos lacrimògens, ampolles, gots o fins i tot algunes de les espelmes col·locades a l'estàtua de la plaça de la República en homenatge a les víctimes dels atemptats terroristes del passat dia 13, va afegir. Va ser en aquest moment quan, segons va precisar el prefecte, els antiavalots van reaccionar "amb proporcionalitat". Cadot va avançar que als detinguts "se'ls aplicaran les sancions i les conseqüències" previstes per la normativa al respecte.

Per la seva part, el president francès, François Hollande, va qualificar com "lamentable i escandalós" els incidents a la plaça "on hi han totes aquestes flors i totes aquestes espelmes en memòria dels que van caure per les bales dels terroristes". "Sabíem -va assenyalar Hollande- que hi havia persones que no tenen res a veure amb la defensa del medi ambient (...) i que només hi són per generar incidents". El primer ministre, Manuel Valls, també va qualificar "d'indignes" els atacs a les forces de l'ordre en un missatge al seu compte de Twitter, en què va recordar que aquest punt de París s'ha convertit en un punt d'homenatge a les víctimes. "Respectar aquest lloc és respectar la memòria de les víctimes".