El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha afirmat aquest dilluns durant la inauguració de la cimera del clima de París (COP21) que els delegats allà representats tenen a les seves mans "el futur de les generacions que vindran". "Mai ens hem enfrontat a una prova com aquesta i és possible que a nivell polític mai tornem a estar-ho", va assegurar Ban, qui va demanar "audàcia i flexibilitat" perquè París "marqui un abans i un després".

"Estem aquí per escriure el guió d'un futur millor per al planeta, un nou futur d'esperança, seguretat i dignitat per a tots", va assenyalar el representant de l'ONU, qui va començar la seva intervenció demanant un minut de silenci en record de les víctimes dels atemptats terroristes a França.

El secretari general de Nacions Unides va afirmar davant els més de 150 líders mundials i milers de delegats dels països congregats a París: "estem en el mateix lloc amb un objectiu comú, tenim el poder de canviar les coses, triem el camí del compromís, la flexibilitat i el consens".

Al mateix temps, Ban va apel·lar als líders mundials a "accelerar" l'ambició dels compromisos climàtics presentats per a l'acord global de canvi climàtic que es preveu aprovar a París amb la finalitat d'aconseguir que la temperatura del planeta no augmenti més de 2 graus a la fi de segle (enfront dels 2,7 graus que implicarien les contribucions actuals). "Ens dirigim cap a un futur baix en emissions i no hi ha volta enrere", va subratllar.

Ban va advocar per que de París en surti un acord "universal, ambiciós, creïble i a llarg termini" per descarbonitzar l'economia mundial, però també un pacte "solidari amb els més vulnerables i amb compromisos d'adaptació per als països en desenvolupament". Va parlar també d'un acord amb compromisos revisables a l'alça cada cinc anys, començant en 2020, i "amb flexibilitat per als països de capacitats limitades". "El futur del planeta depèn de vostès, no ens podem permetre la indecisió, estem cridats a la transformació del nostre model de desenvolupament, la transició ja ha començat però necessitem la seva ajuda i la seva visió per accelerar-ho", va apel·lar Ban als líders mundials al final de la seva intervenció.

El secretari general de Nacions Unides va cloure la seva intervenció recordant als líders mundials que "la societat civil ha sortit al carrer demanant el canvi", i dient-los que "tenen una responsabilitat moral amb les generacions presents i futures". "Siguin valents i ambiciosos per fer d'aquest món un món millor", va concloure.