Almenys 18 persones van morir ahir a causa d'uns bombardejos efectuats suposadament per avions russos contra un mercat de la localitat d'Ariha, al nord-oest de Síria i controlada per rebels de tendència islamista, segons va informar l'Observatori Sirià de Drets Humans. Segons aquesta entitat, entre les víctimes de l'atac rus, país aliat del règim de Bashar al-Assad, hi havia quatre menors i un líder opositor.

L'Observatori va explicar que el nombre de víctimes pot augmentar en les pròximes hores perquè hi ha persones que encara no han estat identificades i restes humanes sota la runa dels habitatges afectats, a més de ferits en estat greu. Els avions, que segons l'Observatori pertanyen a l'Exèrcit rus, van bombardejar també altres zones de la província d'Idleb, com la localitat de Yisr al Shugur.

Ariha està en mans de grups rebels de tendència islamista i del Front al-Nusra (filial siriana d'Al-Qaeda), com la majoria d'Idleb, que no és un feu del grup terrorista Estat Islàmic.

Recompte de víctimes

D'altra banda, el mateix Observatori Sirià de Drets Humans va concretar ahir que el grup terrorista Estat Islàmic ha assassinat un total de 3.591 persones en les zones que controla a Síria des que va proclamar un califat a finals de juny de 2014. D'aquesta xifra, l'organització subratlla que 1.945 persones són civils, entre els quals 77 nens i 103 dones que van perdre la vida tirotejats, decapitats, degollats, lapidats, llançats des d'edificis elevats o cremats.

El grup gihadista va perpetrar aquests assassinats a les províncies de Deir al-Zur (est), Al Raqa (nord-est), Al Hasaka (nord-est), Alep (nord), Homs (centre) i Hama (centre). Entre els civils figuren més 930 membres del clan àrab sunnita Al Shuitat, que van ser assassinats a l'est de Deir al-Zur; 223 civils kurds de l'enclavament kurd de Kobani, al nord d'Alep; i 46 musulmans ismaelis i alauis (dues branques del xiisme), del llogaret d'Al Mabuya.

D'altra banda, l'EI va matar 975 oficials i efectius del règim sirià, inclosos milicians lleials, després de ser capturats en combats o llocs de control. Aquesta xifra inclou dos militars que van fugir de l'Exèrcit sirià que no pertanyien a cap facció insurgent i que van ser declarats culpables d'apostasia, mesura que va provocar que els seus cadàvers fossin lligats als pals d'una plaça de Deir al-Zur.

Una CIA "a l'europea"

El primer ministre belga, Charles Michel, va demanar ahir la creació d'una agència europea d'intel·ligència amb l'objectiu de millorar l'intercanvi d'informació entre països de la Unió Europea i evitar que es repeteixin atemptats com el del 13 de novembre a París. "Faig una crida a la mobilització per crear una agència europea d'intel·ligència, una CIA europea", va assenyalar Michel en una entrevista a la cadena "RTBF".

El primer ministre belga va reconèixer que després dels atemptats de París s'ha observat, "clarament", que alguns dels atacants van ser detectats pels serveis d'intel·ligència nacionals sense que se'ls detingués.