La convocatòria d'eleccions generals suposa una paràlisi del treball ordinari tant al Congrés com al Senat, però això no vol dir que els representants en aquestes càmeres deixen de cobrar un sou. I és que un total de 181 senadors han demanat cobrar la indemnització de 8.345,16 euros a què tenen dret en deixar de ser parlamentaris per la dissolució de les Corts -una suma total de 1,5 milions d'euros-, davant la cita amb les urnes el 20-D, mentre que altres set no ho han sol·licitat. La quantia equival pràcticament a dos mesos de sou i és una mena d'indemnització per acomiadament.

Quan el Congrés i Senat es dissolen, un grup de parlamentaris es mantenen en actiu com a membres de la Diputació Permanent. A la Cambra Alta són 77 senadors, que segueixen cobrant el seu sou habitual. La resta té dret al que s'anomena indemnització de transició, un pagament únic per compensar la seva baixa anticipada com a parlamentaris pels comicis. La xifra que cobren és el resultat de multiplicar 154,54 euros pels 54 dies que van de la dissolució de les Corts (27 d'octubre) fins al dia previ a les eleccions; és a dir, 8.345,16 euros que es cobren de cop.

Aquesta indemnització és incompatible amb qualsevol altra retribució amb càrrec a un pressupost públic, ni d'institució, ens, organisme o empresa depenent d'una administració, i tampoc es pot cobrar si es té un sou privat, llevat dels que són compatibles amb l'activitat parlamentària.

Però no es rep de forma automàtica pel fet que les Corts es dissolguin, sinó que cal que els parlamentaris la sol·licitin, i és el que han fet 181 senadors, molt probablement aquells que no tenen altres ingressos. Set que podien demanar-lo no ho han fet encara.