De camí a la Cimera del Clima, a la perifèria de París, era fàcil trobar tanques publicitàries amb Alícia al País de les Meravelles respirant amb una màscara de gas, o amb les víctimes d'una inundació sota l'irònic lema: "Viu l'experiència del clima". Són part d'una intervenció urbana del moviment d'escamot ecologista Brandalsim, que ha usurpat 600 panells publicitaris de la capital francesa per disfressar-los amb eslògans impactants entorn de la cimera del clima de París, un esdeveniment planetari on tots s'esforcen per fer arribar els seus missatges d'amor i pau verds.

Dins de la cimera, símbols nacionals feien costat a les bones intencions del líder polític de torn i ONG multinacionals buscaven pressionar a favor d'un acord universal que garanteixi la preservació del planeta. La Cimera del Clima és un esdeveniment internacional i colorit, una mena d'exposició universal del planeta Terra, amb pavellons nacionals, centres de premsa, restaurants i mesures de seguretat inèdites, regals i disfresses.

La immensa majoria de les 45.000 persones que participaven d'una manera o d'una altra en la cimera s'havien de sotmetre a un estricte control de seguretat a l'entrada, similar al dels aeroports. Ningú va revisar la limusina del president nord-americà, Barack Obama, de la qual se sap que consumeix ni més ni menys de 29 litres cada 100 quilòmetres, però es va sotmetre a un important escorcoll el batalló d'"angelets blancs del planeta" que ahir al matí col·locaven les seves celestials ales per cridar l'atenció en un esdeveniment on molts temen passar inadvertits.

Per les avingudes de l'espai habilitat per a la conferència, un antic aeroport ple de naus prefabricades i carpes blanques, les escenes acolorides eren molt nombroses, i els selfies entre els participants gairebé una religió.

"Venim a distribuir aquestes xocolates per donar energia als negociadors. És important per al nostre futur, per al dels nostres fills i per a la joventut", explicava Lisa Schulze, activista de la fundació Planta un Arbre pel Planeta.

Altres venien de Mali per donar suport a les dones sense ingressos, o des de l'arxipèlag indonesi amb l'esperança que s'arribi a un acord que pugui aplicar-se, o des de l'Equador, després d'un viatge de prop de 20 hores cap a una ciutat molt freda però que segueix sent espectacular, explicaven representants de les delegacions d'aquests països.

Transport públic gratuït

Una ciutat, per cert, que va viure relativament desenganxada de l'enrenou de la conferència de líders mundials i on el transport públic -excepcionalmente gratuït en la jornada d'ahir- funcionava amb la mateixa o major celeritat que en un dia qualsevol.

"És un honor estar aquí i veure que podem fer alguna cosa pel futur del nostre planeta", explicava Jonathan, que cada dia farà entre 3.000 i 4.000 panets perquè cal abundant avituallament per donar menjar diàriament a una ciutat efímera de 180.000 metres quadrats.

No alimentarà el gentil forner, a priori, Obama, el president francès, François Hollande, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, i companyia, que gaudiran d'un menú a base de sopa de nap, pollastre de granja, risotto d'herbes i profiterols gals París-Brest, preparat per cinc xefs de renom.

"Un dinar que es fa ressò de l'excel·lència mediambiental i gastronòmica francesa", segons el va descriure el ministre francès d'Exteriors, Laurent Fabius, donant mostra que el màrqueting mediambiental de la Cimera del Clima no descansa ni per menjar.

Per altra banda, les manifestacions globals pel clima van reunir ahir més de 785.000 persones en els 2.300 esdeveniments celebrats a 175 països.

La directora de campanya d'Avaaz, Emma Ruby-Sachs, va explicar que les marxes del cap de setmana per demanar una transició energètica, de combustibles fòssils a energies renovables, no tenen precedents. "S'han batut tots els rècords, des de Bangla Desh a Regne Unit, amb 785.000 persones formant part de les manifestacions sobre el canvi climàtic més nombroses de la història", va destacar l'organització.

Fins i tot el papa Francesc va assegurar que el seu esperit "està amb els centenars de milers de manifestants, amb els pobres i amb aquells que demanen justícia climàtica", segons recollia el comunicat.