El president dels Estats Units, Barack Obama, va assegurar que el món es troba davant "un punt d'inflexió", que suposa "el moment en què vam decidir fermament salvar el nostre planeta", en el seu discurs davant la Cimera del Clima. Per a Obama, els Estats Units, com a primera economia mundial i segon emissor de gasos d'efecte hivernacle, reconeixen el seu paper en l'escalfament global i assumeixen la seva "responsabilitat de fer alguna cosa" contra això.

Convençut que "el canvi climàtic pot definir els contorns d'aquest segle", el president nord-americà va explicar que el planeta es troba "en un punt d'inflexió", com ho demostra que 14 dels 15 anys més càlids s'han registrat entre 2000 i 2015. "Cap nació, rica o pobre, gran o petita, és immune al que això significa", va afirmar.

Obama va destacar que "som la primera generació en veure l'impacte del canvi climàtic i l'última que pot fer-hi alguna cosa". Després d'alertar que "un dels enemics de la Cimera de Clima és el cinisme", va destacar que hi ha hagut progressos en la lluita contra l'escalfament global en els últims anys, de manera que ara l'objectiu és "una estratègia a llarg termini que doni confiança al món".

Per part seva, el president rus, Vladímir Putin, va mostrar la seva disposició a aconseguir un acord per limitar l'escalfament global que sigui una continuació del Protocol de Kyoto i sigui "jurídicament vinculant". Putin va insistir que s'han de respectar els principis que s'havien establert en les precedents conferències per tancar així "un acord jurídicament vinculant però que permeti el desenvolupament econòmic".

"Gràcies als nostres esforços col·lectius -va assenyalar-, crec que aconseguirem un nou acord que s'inscrigui en la continuació del Protocol de Kyoto". Va destacar que Rússia va ser "un dels primers països del món" en reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle amb programes d'eficiència energètica i de conservació mediambiental.

Reunió a porta tancada

Els presidents de Rússia i els Estats Units es van reunir a porta tancada en el marc de la Cimera del Clima. Aquesta és la segona reunió entre els dos mandataris en les últimes dues setmanes i la primera des de l'incident el 24 de novembre amb el bombarder rus abatut per Turquia a la frontera siriana.

El president xinès, Xi Jinping, va advocar perquè cada país busqui una solució que s'adapti a les seves necessitats, però establint un model de cooperació en el qual totes les parts surtin guanyant.

El president francès, François Hollande, va assegurar que "mai abans el món havia afrontat un desafiament tan gran" com "el futur del planeta, de la vida". "El vostre esforç genera una gran esperança que no podem defraudar", va dir als presents a la cimera el president francès.