El president rus, Vladímir Putin, va relacionar l'avió rus abatut per Turquia a la frontera siriana amb el subministrament de petroli del grup terrorista Estat Islàmic (EI) a territori turc. "Tenim tots els motius per a suposar que la decisió d'abatre l'avió va ser dictada pel desig de garantir la seguretat de les vies de subministrament de petroli al territori de Turquia", va explicar Putin en una roda de premsa durant la Cimera del Clima a París. Putin va destacar que Rússia ha rebut "noves dades que confirmen, lamentablement, que des de les zones d'extracció controlades per l'EI i altres organitzacions terroristes el petroli arriba en grans quantitats, en quantitats industrials, a territori turc".

Per part seva, el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, va prometre dimitir si es demostra l'acusació del seu homòleg rus. "No és moral acusar Turquia de comprar petroli a l'EI. Si hi ha documents, haurien de mostrar-los, que els veiem. Si es demostra, jo no em quedaré en el càrrec. I li dic al senyor Putin: Es quedarà vostè en el seu càrrec?", va dir Erdogan en una reunió amb la premsa durant la primera jornada de la Cimera del Clima a París.

El Govern dels EUA va anunciar canvis en el seu programa d'exempció de visats, que beneficia ciutadans de 38 països, arran dels recents atemptats de París i l'"amenaça constant" del terrorisme. Cada any entren sense visat als EUA per aquest programa uns 20 milions de persones.

Segons la Casa Blanca, el Departament de Seguretat Nacional (DHS) prendrà "immediatament" les mesures necessàries per modificar la sol·licitud d'autorització de viatge que han d'omplir els ciutadans exempts de visat abans de pujar a un vaixell o un avió cap als EUA.

Per part seva, el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, i el coordinador antiterrorista de la UE, Gilles de Kerchove, van urgir que abans de final d'any s'aprovi l'entrada en vigor de la llista de passatgers sospitosos a l'espai Schengen i que s'augmenti la seguretat a les fronteres exteriors.

En una roda de premsa conjunta després de reunir-se a Barcelona, el ministre d'Interior i el coordinador antiterrorista europeu van mostrar la seva sintonia en les mesures a adoptar per combatre el gihadisme, entre elles també una pròxima reunió amb els responsables de Facebook, Twitter i Google per eradicar continguts radicals de les xarxes socials.

Paral·lelament, Fernández Díaz va anunciar que el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) està estudiant la fórmula més "eficaç" per integrar en el seu si els Mossos d'Esquadra i l'Ertzaina. El ministre va emfatitzat que Interior va plantejar "fa molt temps" la incorporació de les dues policies autonòmiques al Cipco i que no van obtenir resposta, fet qual ara, una vegada que ho han demanat els consellers autonòmics, estan buscant la manera més "eficaç" de donar-los cabuda.

Llibertat de vot

Jeremy Corbyn, líder del Partit Laborista britànic, atorgarà llibertat de decisió als seus diputats per votar a favor o en contra de bombardejar les posicions de l'Estat Islàmic a Síria. El líder laborista es va reunir ahir amb el govern a l'ombra, dividit en canal sobre el tema. Corbyn va escriure al primer ministre, David Cameron, demanant dos dies de debat a la Cambra dels Comuns abans de la votació, la qual ha estat oficialment anunciada per a demà. El líder laborista va requerir al primer ministre més informació del Comitè Parlamentari d'Exteriors i d'altres comitès.