Un home de nacionalitat marroquina va ser detingut a Pamplona per la Guàrdia Civil en tenir intenció de viatjar a Síria per incorporar-se a les files de l'Estat Islàmic. L'arrestat, de 32 anys, també realitzava tasques de proselitisme a l'establiment d'hostaleria que regentava a la capital navarresa.

El detingut va cridar l'atenció del Servei d'Informació de la Guàrdia Civil "en haver mostrat signes clars de radicalització, canviant el seu comportament i aparença, així com el seu cercle d'amistats", fins al punt que rebutjar relacionar-se amb alguns familiars directes a causa de "la seva adhesió a l'ideari radical".

Després de la seva radicalització, l'arrestat "va intensificar", segons Interior, la visualització de vídeos i notícies relacionades amb l'Estat Islàmic a l'establiment d'hostaleria que regentava, des del qual, a més, difonia, "entre alguns clients seleccionats per ell mateix, les gravacions que es descarregava, entre les quals hi havia fotos, vídeos i enllaços per accedir a les publicacions de l'Estat Islàmic a través de les xarxes socials".

L'arrestat va fer vida normal fins fa dos anys, quan va començar a radicalitzar-se a través del consum massiu de propaganda terrorista a Internet. El detingut regentava una teteria a prop de casa, on els agents van intervenir abundant material informàtic i dispositius d'emmagatzematge de dades que permetrà als investigadors obtenir informació més detallada de les activitats que realitzava.

Autoradicalització

L'home portava diversos anys residint a Espanya i fins fa dos va fer vida normal. Des de llavors, però, va començar una espiral de radicalització "autodidacta" -"autoradicalització, segons va assegurar el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz- a través de l'abundant material propagandístic que els terroristes de l'Estat Islàmic difonen a Internet.