Tots els adults gal·lesos seran considerats donants d'òrgans tret que hagin especificat el contrari abans de morir, segons una llei que va entrar ahir en vigor en aquesta regió britànica. Les autoritats gal·leses han argumentat que el nou ?sistema, al qual s'han oposat algunes organitzacions religioses, salvarà centenars de vides cada any.

"Les últimes xifres mostren que catorze persones van morir l'any passat a Gal·les esperant un trasplantament. El canvi cap a un sistema en què ha d'expressar-se explícitament que no es vol ser donant serà una revolució", va afirmar el ministre de Sanitat gal·lès, Mark Drakeford. "La donació d'òrgans salva vides, així que incrementar la quantitat de donacions que rebem ens permetrà salvar més ?persones", va assenyalar Drakeford.

El sistema s'aplicarà als majors de 18 anys que hagin viscut a Gal·les més de dotze mesos, segons la nova normativa, i els òrgans amb possibilitat de ser utilitzats ?seran enviats a qualsevol lloc del Regne Unit on siguin necessaris.

Segons les xifres del Govern britànic, prop de mil persones moren cada any al país a l'espera d'un trasplantament i actualment hi ha 224 persones en llista d'espera a Gal·les per rebre un òrgan, inclosos vuit nens.

L'organització no governamental British Heart Foundation (BHF) va celebrar la mesura i va considerar que la resta del país hauria d'adoptar una legislació similar a la gal·lesa en aquest terreny.

El director executiu de l'organització en favor de la salut cardiovascular, Simon Gillespie, va lamentar que el percentatge de donants al Regne Unit sigui un 40% menor que a altres països europeus.