Almenys 14 persones van morir i 14 més van resultar ferides en registrar-se un tiroteig en un barri de la localitat de San Bernardino, a Califòrnia, al sud-oest dels Estats Units. El xèrif de Sant Bernardino va confirmar que a l'hora de tancar aquesta edició encara hi havia a la zona entre una i tres persones armades dins del Inland Regional Center, un centre on s'ofereix ajuda a persones amb discapacitats físiques i psíquiques.

La sergent Vicki Cervantes va explicar que els sospitosos estaven "fortament armats" i que podrien vestir protecció contra armes. "És una situació de molta activitat, molt fluida", va afegir la portaveu de la policia.

Les imatges de televisió mostraven una gran activitat de policies i serveis d'emergència a la zona, que va ser evacuada. Un home, la dona del qual treballa a l'edifici de l'incident, va assegurar a la cadena de televisió KABC que almenys un home va entrar al centre i va obrir foc. "Van poder veure cossos a terra", va afirmar aquest home.

San Bernardino és una ciutat de Califòrnia de més de 200.000 habitants i està situada a uns cent quilòmetres a l'est de Los Angeles.

El president dels EUA, Barack Obama, va instar a acabar amb la "pauta" que converteix els tirotejos massius en quelcom que succeeix de forma "normal" al país, després de l'atac a San Bernardino. "Tenim ara una pauta de tirotejos massius en aquest país que no té cap paral·lel en cap altre lloc al món", va assegurar Obama en una entrevista amb la cadena de televisió CBS News.

"Hauríem d'unir-nos i actuar de forma bipartidista per fer que això sigui alguna cosa estranya, en lloc d'una cosa normal. Mai hauríem de pensar que això és una cosa que està dins de l'ordinari, perquè no passa tan sovint a altres països", va afegir. Obama va assegurar que la seva "esperança és que puguem contenir aquest tiroteig en particular, del qual no coneixem encara els motius", en referència al succés a Califòrnia.

El mandatari va recordar que hi ha "alguns passos que es poden fer ara mateix, no per eliminar cadascun dels tirotejos massius, sinó per millorar les probabilitats que no es produeixin tan sovint", com l'aprovació de lleis per a la seguretat en el maneig d'armes i controls previs a l'adquisició d'aquestes.

El mandatari va instar a més a canviar la llei que permet que els que estan en una llista negra que els prohibeix volar en avions dins o cap als Estats Units puguin, però, comprar armes de foc. "Aquesta és una llei que ha de canviar-se", va afirmar el president.

La frustació d'Obama

Obama va assegurar l'any passat que la seva principal frustració com a president ha estat el fracàs dels seus esforços per aconseguir més control de la venda i possessió d'armes al país.

El debat sobre les armes es va reobrir el 2012 a Estats Units arran de dos successos d'aquell any: la matança en un cinema d'Aurora (Colorado), on hi va haver 12 morts i 58 ferits; i l'ocorreguda a l'escola Sandy Hook de Newtown (Connecticut), on van ser assassinats a trets 20 nens i 6 dones.

El Govern va impulsar llavors un conjunt de mesures per reformar la legislació, però el Congrés no va aprovar tan sols la que generava més consens: un sistema de verificació d'antecedents per impedir que les armes arribessin als criminals o persones amb problemes de salut mental.