Tashfeen Malik, la suposada autora al costat del seu espòs del tiroteig de dimecres passat a San Bernardino, Califòrnia, al sud-oest dels Estats Units, en el qual van morir 14 persones, havia promès lleialtat al líder de l'Estat Islàmic (EI) en un missatge en Facebook, segons fonts properes a la investigació citades aquest divendres per diversos mitjans.

Segons l'emissora de televisió CNN, que cita tres agents vinculats a la recerca del tiroteig, Malik va publicar en un compte de Facebook amb un nom diferent al seu un missatge de lleialtat al líder de l'EI, Abu Bakr Al-Bagdadi. Per la seva banda, la cadena de televisió NBC, que esmenta com a font a un funcionari familiaritzat amb els detalls de la investigació, assegura que aquest missatge va ser publicat "just abans de l'atac".

Mentrestant, el diari The New York Times, que també cita funcionaris de la investigació, afirma que en aquest moment la hipòtesi que predomina és la que Malik i el seu espòs, Syed Farook, es van radicalitzar pels seus propis mitjans i es van inspirar en l'Estat Islàmic, sense rebre ordres directes del grup gihadista de dur a terme la matança.

En els dies previs al tiroteig, que va causar també 21 ferits, el matrimoni va prendre mesures per esborrar informació d'alguns dels seus dispositius electrònics, segons els últims detalls divulgats de la investigació. Per això, les autoritats creuen que el tiroteig va ser premeditat i planejat amb certa antelació. Els investigadors van trobar ahir bombes casolanes i armament a l'habitatge dels sospitosos, que en el matí del tiroteig van deixar a la seva filla de sis mesos amb la seva àvia, argumentant que tenien una cita mèdica.

Farook, de 28 anys i nacionalitat nord-americana, era musulmà i portava dos anys casat amb Malik, de 27 i nascuda de Pakistan.

El president d'EUA, Barack Obama, va afirmar aquest dijous que és "possible" que el tiroteig estigués "relacionat" amb el terrorisme, però que encara no se sap amb certesa, i va assegurar que l'FBI arribarà "fins al fons" del que ha succeït".