Els investigadors del tiroteig de San Bernardino, a Califòrnia, al sud-oest dels EUA, en què dimecres van morir catorze persones, van trobar bombes casolanes i armes a l'habitatge dels autors, als quals la policia va abatre, i mantenen obertes totes les possibilitats sobre quin va poder ser el motiu de la matança. El cap de la Policia de San Bernardino, Jarrod Burguan, va informaren una roda de premsa de la troballa de dotze bombes de fabricació casolana en una casa vinculada als autors del tiroteig, el matrimoni compost per Syed Farook i Tashfeen Malik, a Redlands, una ciutat propera a San Bernardino. En aquest mateix lloc, les forces de seguretat van descobrir una gran quantitat d'armament i munició així com eines que podrien usar-se per elaborar artefactes explosius casolans.

Burguan també va explicar que, dins el centre d'ajuda per a discapacitats on es va produir el tiroteig, es va localitzar un dispositiu, format per tres artefactes explosius connectats, per ser accionat per control remot, però que no es va arribar a detonar. "Estaven equipats i podien haver continuat amb un altre atac", va afegir el responsable policial sobre la parella que va ser abatuda en un intercanvi de trets amb les forces de seguretat, en el qual es calcula que els sospitosos van disparar fins a 75 ràfegues de fusell.

"Estem segurs que les dues persones implicades en el tiroteig són els dos morts", va dir Burguan, que va assegurar no tenir informació com per indicar que hi hagi "una amenaça immediata" a la regió i va descartar al mateix temps que s'estigui buscant més sospitosos.

Per altra banda, el nombre de morts es va mantenir en catorze, però el de ferits va ser elevat a 21, que es troben a hospitals de la zona de San Bernardino, una ciutat de més de 200.000 habitants situada a cent quilòmetres de Los Angeles.

Petició de paciència

El director assistent de l'FBI a Los Angeles, David Bowdich, va demanar "paciència" amb el desenvolupament de les indagacions, ja que es tracta d'una investigació en la qual hi ha múltiples víctimes i molts llocs en què es recullen proves. Va assegurar que és massa aviat com per especular sobre la causa de la massacre i per descartar hipòtesis, però va afegir que, si s'observa la quantitat d'armament amb què comptaven els implicats així com el que van fer, resulta "obvi" que tenien una missió, encara que l'FBI no sap quina.

Ahir es van conèixer més dades dels dos sospitosos, identificats com Syed Farook, de 28 anys i nacionalitat nord-americana, i Tashfeen Malik, de 27 i nascuda al Pakistan. Farook, la família del qual va emigrar des del sud-est asiàtic, va néixer a Illinois, era musulmà, portava dos anys casat amb Malik i havia estat treballant durant cinc anys com a inspector de salut per al comtat de San Bernardino.

El matí de la massacre, Farook i Malik van deixar la seva filla de sis mesos amb la seva àvia a Redlans i van argumentar que tenien una cita mèdica, va informar el diari Los Angeles Times. Aquest diari, citant companys de treball de Farook, va explicar que aquest havia viatjat recentment a l'Aràbia Saudita i que va retornar als Estats Units amb una dona que havia conegut a través d'internet.

L'FBI va apuntar que treballa per esbrinar a quins països van viatjar els sospitosos i va assenyalar que van tornar junts als Estats Units al juliol de 2014. Així mateix, l'FBI va confirmar que sí que tenen certesa que Farook va visitar el Pakistan, encara que no coneix encara a quins altres països va poder viatjar quan va sortir dels Estats Units.

Per la seva banda, la cadena de televisió ABC va trobar diverses pàgines a Internet, suposadament pertanyents a Farook, de contactes i cites en què es descrivia com a "inspector de seguretat, salut i medi ambient".