L'històric dirigent abertzale Pernando Barrena va declarar davant el tribunal de l'Audiència Nacional que el jutja per pertinença a ETA que quan Alfredo Pérez Rubalcaba va ser ministre d'Interior va demanar tenir una "via de comunicació directa" amb ell.

Durant la seva declaració davant la secció segona acusat d'un delicte d'integració en banda terrorista, pel qual s'enfronta a una petició fiscal de 10 anys de presó, Barrena va explicar que després que Rubalcaba accedís al Ministeri a l'abril de 2006, un membre del gabinet de la Delegació del Govern de Navarra li va transmetre el seu interès de comunicar-se amb ell.

Aquest interès passava, va dir, per "obrir una via de comunicació directa" entre Barrena i Rubalcaba "per tractar temes d'urgència o que necessitaven solucions immediates relacionades específicament amb necessitats del Ministeri d'Interior".

Rubalcaba va accedir al Ministeri un mes després que ETA anunciés una treva, que va trencar unilateralment al desembre d'aquell any amb l'atemptat de la T-4 de Barajas.

Barrena va explicar que amb representants del PSOE va tenir relacions polítiques des de 2001, una via d'interlocució "que va durar pràcticament 8 anys". Va dir que a aquestes reunions acudien Patxi López i Rodolfo Ares, que als efectes actuaven "en temps real" com a representants del Govern espanyol (el PSOE va arribar a l'Executiu el 2004).

En concret, va especificar que aquests interlocutors s'erigien en representació de Rubalcaba com a ministre i "en ocasions" del propi president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero. Després de la ruptura de l'alto el foc, Rubalcaba va anunciar el fracàs de les converses amb l'esquerra abertzale.