El grup terrorista Estat Islàmic (EI) va assegurar ahir en el seu butlletí radiofònic que dos dels seus seguidors van perpetrar l'atac del passat dimecres en San Bernardino (Califòrnia, sud-oest d'EUA), en el qual van morir catorze persones. L'anunci es produïa hores després que el director assistent del FBI a Los Angeles, David Bowdich, informés que aquest tiroteig s'investiga com "un acte de terrorisme" i que diversos mitjans revelessin que un dels autors estava vinculat amb el yihadista EI.

"No ens terrorizarán", va afirmar per la seva banda el president d'Estats Units, Barack Obama, en el seu missatge radiofònic setmanal en el qual també va reconèixer la possibilitat que els atacants van poder haver estat radicalitzats.

El grup extremista va anunciar en la seva emissora de ràdio Al Bayan que "dos partidaris de l'Estat Islàmic van atacar fa diversos dies un centre a la ciutat de Sant Bernardino en l'estat de Califòrnia". L'emissora va relatar que els seguidors del EI van disparar dins del centre, causant la mort de catorze persones i ferides a més de 20, i que després van morir en un tiroteig amb la policia. Que els accepti Déu com a màrtirs", va concloure el butlletí.

Els atacants, Syed Farook i la seva esposa, Tashfeen Malik, portaven més d'1.600 bales durant el seu enfrontament amb la Policia i en guardaven 4.500 més a casa seva: 2.500 per a rifles d'assalt i 2.000 per a pistoles, segons les autoritats nord-americanes.

Fonts properes a la recerca citades divendres per diversos mitjans nord-americans van indicar que Malik havia jurat lleialtat al líder del EI, Abu Bakr al Bagdadi, en un missatge en Facebook realitzat sota un perfil fals.

Sobre el possible vincle entre Malik i el EI, Bowdich va declarar que el FBI "està al corrent" i "investigant" aquest extrem, encara que sense arribar a confirmar-ho.

Malgrat l'anunci fet ahir pel butlletí radiofònic d'Al Bayan, és difícil saber si existia una coordinació entre Malik i el EI, o si el grup terrorista simplement està intentat treure rèdit del succés.

L'FBI informa Obama

El director del FBI, James Comey, va informar ahir al president nord-americà, Barack Obama, sobre la "radicalització" dels autors del tiroteig i dels últims avanços de la investigació.

Obama, qui també va rebre els últims detalls del seu equip d'intel·ligència, va ordenar "prendre totes les mesures necessàries per continuar protegint al poble nord-americà", que, segons va insistir la Casa Blanca, "segueix sent la seva prioritat més alta".

França i EUA fan front comú

El president de França, François Hollande, i el d'EUA, Barack Obama, van mantenir ahir una conversa telefònica en la qual van subratllar que, davant l'amenaça del terrorisme, els seus dos països faran un front comú al costat dels seus aliats unint els seus esforços i els seus mitjans.

Amb aquest missatge, segons un comunicat de la Presidència francesa, els dos mandataris van reafirmar les conclusions de les diferents trobades mantingudes entre tots dos en els últims dies tant a Washington com a París.

Hollande va telefonar Obama per expressar-li la solidaritat de França amb EUA després del tiroteig ocorregut dimecres passat a la ciutat de San Bernardino.

Poc abans de la seva conversa amb Obama, Hollande va parlar amb el primer ministre britànic, David Cameron, i tots dos van acordar intensificar també la seva cooperació en la lluita contra el EI tant a Síria com en l'intercanvi d'informació d'intel·ligència.