L

a massacre ocorreguda aquesta setmana a San Bernardino (Califòrnia), en la qual van morir 14 persones i altres 21 van resultar ferides, ha tornat a posar en el punt de mira el problema de la violència armada al país, però els aspirants a la Casa Blanca no es posen d'acord.

Davant l'ocorregut, un grup de senadors demòcrates van presentar diverses propostes legislatives per endurir l'accés a les armes, però els candidats republicans que compten amb un escó al Senat s'hi van oposar, fins i tot a una ?destinada a restringir la possibilitat que un terrorista pugui comprar-les.

Mentre la favorita entre els demòcrates, Hillary Clinton, es negava a acceptar "com a normal" que EUA visqui aquest tipus d'episodis de manera sistemàtica, els seus contendents republicans van fer una fervent defensa del dret a portar armes dels nord-americans.

Clinton, que fa anys que defensa un control d'armes més estricte, va criticar durament els seus rivals per haver bloquejat una llei que pretenia prohibir l'adquisició d'armes als que estiguin vetats pels seus antecedents a viatjar en un avió.

"Si ets massa perillós per volar a Estats Units, ets massa perillós per comprar una arma a Estats Units", va argumentar la també exprimera dama.

Mentrestant, el senador per Texas Ted Cruz, un dels més conservadors en la carrera per la Presidència, no va cancel·lar un esdeveniment que tenia previst amb usuaris d'armes a Iowa, primer estat a votar en les primàries, va visitar una botiga i es va deixar fotografiar mentre sostenia una pistola a la mà.

"Fins i tot enmig de terribles esdeveniments com aquest, mai hem de permetre que ens treguin les llibertats fonamentals consagrades en la nostra Constitució, que estan garantides per als ciutadans nord-americans respectuosos amb la llei", va defensar el seu portaveu, Catherine Frazier, davant les crítiques per no haver suspès l'acte.

El també senador Marco Rubio, un dels precandidats més joves de cara a 2016, va refusar fer autocrítica sobre la situació de la violència armada al país.

"Crec que l'esquerra sovint parla sobre les lleis d'armes. Però la veritat és que estats com Califòrnia tenen lleis d'armes molt estrictes, com a Illinois i a Washington DC, o en moltes altres jurisdiccions que sofreixen una violència armada significativa", va argumentar el legislador per Florida.

"Així que mai s'ha demostrat que aquestes lleis sobre armes hagin estat efectives excepte per mantenir les armes lluny de les mans dels ciutadans respectuosos de la llei", va asseverar.

No obstant, altres aspirants conservadors, com l'exgobernador de Florida Jeb Bush o l'actual governador de Nova Jersey, Chris Christie, han estat una mica més flexibles sobre la consideració de noves mesures per combatre la violència armada.

"Vagin contra els criminals, no contra les armes", va argumentar Bush, que no obstant això, sí que ha dit que està d'acord a endurir la revisió d'antecedents en la venda d'armes respecte a malalties mentals.

Mentrestant el president d'EUA, Barack Obama, va reivindicar de nou la necessitat de prendre mesures i el diari The New York Times publicava ahir un dur editorial en la seva portada en la mateixa línia, sembla gairebé impossible que els republicans canviïn la seva postura, sobretot per la forta influència de grups de pressió com l'Associació Nacional del Rifle.