Prop de 19,5 milions de veneçolans eren cridats ahir a les urnes per escollir els 167 diputats de l'Assemblea Nacional (Parlament) que en l'actualitat té una majoria d'un centenar de diputats afins a la Revolució Bolivariana, que es va iniciar ja fa 16 anys amb el difunt Hugo Chávez i que actualment segueix Nicolás Maduro. Es tracta de la primera vegada que l'oposició, encapçalada per Henrique Capirles, arriba com a preferida per posar fi al control que el chavisme ha tingut al Parlament. En el tancament d'edició d'aquest diari, milers de veneçolans es reunien encara davant les urnes per efectuar el seu vot. Tot i així, els sondejos elaborats en els últims dies apuntaven una possible victòria de l'oposició chavista, centrada en Capriles.

La majoria dels sondejos efectuats en les últimes setmanes coincidien en l'avenç de l'oposició principalment a causa del descontentament derivat d'una crisi econòmica amb una alta taxa d'inflació, recessió i escassetat de béns bàsics, de la qual chavistes i opositors es culpen mútuament.

"No és poca cosa el que avui està en joc" i els qui siguin triats , va agregar Capriles, hauran d'encarar "la profunda crisi en tots els ordres que afecta al país", al mateix temps que va subratllar que per a això estan obligats "a declarar-se, des del mateix moment en el qual s'anunciï la seva victòria, al servei de tot el nostre poble, sense distinció".

Dies abans de la celebració de les eleccions, algunes veus contràries a la Revolució Bolivariana expressaven la seva preocupació davant una hipotètica victòria de Capriles, ja que temien un cop d'Estat de Maduro.

Acceptarà els resultats

Davant aquesta preocupació, la candidata a diputada Cilia Flores, dona del president, Nicolás Maduro, va ratificar quan va votar i va assegurar que el Govern acceptaria i acataria els resultats, amb independència de quins fossin".

"Ratifico el que ha dit el president Maduro i el cap del Comandament de Campanya del Gran Pol Patriòtic (GPP), Jorge Rodríguez: nosaltres acceptarem i acatarem els resultats", va dir quan va votar.

Així mateix, el president de Veneçuela va demanar als ciutadans donar "un exemple de pau i democràcia" i va subratllar que la Revolució Bolivariana "respectarà els resultats electorals que emanin de la voluntat popular, siguin els que siguin, de manera estricta i impecable".

Censura dels mitjans

Des de la convocatòria d'aquestes eleccions, el dubte i la censura han estat planant. De fet, ahir mateix, el cap de la comissió internacional de la Mesa de la Unitat Democràtica (MUD), Timoteo Zambrano, va assegurar la "censura dels mitjans" a l'inici de les jornades electorals de la Unió de Nacions Sud- americanes (Unasur).

"Hem observat que no hi ha cap informació en cap dels canals de televisió de les veus de la Unitat Democràtica", va afirmar Zambrano. El líder opositor va afegir que estava segur que la seva denuncia seria constatada per tots els observadors.

Per altra banda, Leopoldo López va poder ahir exercir el seu dret a vot. López va entrar a presó fa més d'un any i va ser condemnat a instigació pública, delinqüència, danys a la propietat i incendi per uns actes violents que es van produir quan va finalitzar una marxa que va convocar el passar 12 de febrer de 2014 que va acabar amb tres morts.