El jutge Eloy Velasco ha preguntat a la Fiscalia si ha de declarar complexes un centenar de causes, entre elles el cas Púnica, tal com estableix la reforma de la Llei d'Enjudiciament Criminal (Lecrim) per poder ampliar a 18 mesos prorrogables el límit de sis mesos en la instrucció dels casos.

El magistrat de l'Audiència Nacional ha formulat aquesta qüestió en una providència adreçada a les tres fiscalies implicades en les seves investigacions (Audiència Nacional, Anticorrupció i Antidroga), en constatar que aquest centenar de causes, totes les que es van obrir en el seu jutjat fins al passat estiu, no es podran completar «en el termini de sis mesos des de l'entrada en vigor» ahir mateix de la reforma.

Entre les causes que el jutge consulta amb la Fiscalia si han de ser declarades complexes destaca el cas Púnica, amb més d'un centenar d'imputats en relació a una xarxa de corrupció municipal i autonòmica suposadament liderada per l'exconseller madrileny Francisco Granados, així com les investigacions obertes a les activitats de la màfia napolitana del clan Polverino.

També hi ha causes en què s'investiga advocats d'ETA per la seva vinculació amb l'anomenat «front de makos» de la banda terrorista, la que indaga la relació entre ETA i les FARC, l'oberta per terrorisme de tipus anarquista vinculat amb Resistència Galega, així com altres investigacions sobre terrorisme gihadista.

A més, el seu jutjat instrueix també la investigació per l'assassinat de sis jesuïtes a El Salvador, entre ells l'espanyol Ignacio Ellacuría, el sinistre d'un avió a Mali el 2014, el cas Banca Cívica, així com estafes massives, blanqueig de capitals, delictes comesos a l'estranger o contra la Hisenda Pública a l'estranger o assumptes de drogues.

Al setembre, el jutge Velasco va demanar un jutge de suport per a «impulsar i agilitzar» els assumptes complexos que s'instrueixen al seu jutjat, sol·licitud que està pendent de la resolució que adopti el Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

En la seva sol·licitud, que es basa en l'article 216 bis de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ), Velasco exposava que tenia encara pendents 47 assumptes complexos que cal «impulsar i agilitzar», entre ells el cas Púnica, que Velasco va dividir en dotze peces.