El president dels EUA, Barack Obama, va apel·lar als valors nord-americans per combatre el terrorisme, en un inusual discurs des del Despatx Oval de la Casa Blanca en què va defensar el seu pla per destruir l'Estat Islàmic (EI). En horari de màxima audiència, el mandatari es va dirigir a la nació per informar sobre els últims detalls del tiroteig ocorregut la setmana passada a San Bernardino, i per explicar als nord-americans la seva estratègia antiterrorista davant aquesta tragèdia i els atacs gihadistes ocorreguts a París.

Obama va començar la seva al·locució per televisió referint-se a la massacre, en què van morir 14 persones i altres 21 van resultar ferides, com «un acte de terrorisme». «Les víctimes van ser brutalment assassinades i ferides per un dels seus companys de feina i la seva dona. Fins al moment, no tenim cap evidència que els assassins fossin dirigits per una organització terrorista a l'estranger o que formessin part d'una conspiració més àmplia aquí a casa», va explicar el president.

No obstant això, Obama va assegurar que «està clar» que els dos sospitosos van anar pel «fosc camí de la radicalització», el que suposa «una interpretació pervertida de l'Islam que crida a la guerra contra els Estats Units i Occident». «Es va tractar d'un acte de terrorisme dissenyat per matar gent innocent», va reiterar el mandatari, que va imprimir de solemnitat el seu discurs en usar el poder simbòlic del Despatx Oval com a escenari per parlar-li al país, cosa molt poc habitual.

Obama va recordar el camí fet pels Estats Units per defensar-se de les amenaces terroristes després dels atemptats de l'11 de setembre de 2001 als EUA, però va advertir que, en aquest trajecte, el país ha estat testimoni de com el terrorisme «ha evolucionat» i ha entrat «en una nova fase».