El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, que es trobava de guàrdia la setmana passada, va dictar dissabte una ordre de crida i cerca per a l'exdirigent etarra Aitor Elizarán després de conèixer que havia estat expulsat de França i posat en llibertat. De la Mata va acordar la detenció de Elizarán perquè una vegada arrestat sigui posat a disposició del Jutjat d'Instrucció Número 3 de l'Audiència Nacional que l'investiga al costat d'altres quatre dirigents etarres per delictes de lesa humanitat.

Elizarán va ser excarcerat a França després de complir la seva condemna i expulsat a Espanya divendres passat, el que va ser comunicat prèviament a la Fiscalia espanyola, va explicar el magistrat d'enllaç entre els dos països, Javier Gómez Bermúdez.

L'etarra, que va complir la seva pena al centre de Fleury Mérogis (als afores de París), va sortir de la presó el 4 de desembre i va ser directament expulsat a Espanya, en un vol a Madrid amb escorta policial, fet que la magistrada francesa d'enllaç amb Espanya va comunicar el dia anterior a través d'un correu electrònic al fiscal en cap de l'Audiència Nacional, Javier Zaragoza.