El secretari executiu de la Mesa de la Unitat Democràtica (MUD), Jesús Torrealba, va insistir que les actes definitives de les eleccions veneçolanes atorguen a l'oposició 112 diputats, el que representa just la majoria de dos terços de l'Assemblea Nacional que li permetria convocar un referèndum per fer fora el president del país, Nicolás Maduro. Malgrat que el Consell Nacional Electoral (CNE) va concedir dilluns a la nit 107 escons a la MUD i 55 al chavisme, amb cinc diputats encara per dilucidar, Torrealba va destacar que els 112 diputats opositors són ja «irreversibles».

Després de tota la jornada de dilluns esperant les dades oficials definitives per part del CNE, l'òrgan electoral finalment va oferir a la seva pàgina d'internet a última hora de la nit unes xifres actualitzades, encara que sense indicar a quin percentatge de vots escrutats es referien. Segons aquestes dades, la MUD va aconseguir 107 diputats i el governant PSUV, 55 escons, mentre que cinc parlamentaris estarien encara per adjudicar, tres de representació indígena i altres dos per a sengles estats del país.

D'acord amb les dades del CNE, l'oposició va obtenir un 64,07 per cent dels vots emesos i el PSUV un 32,93 per cent, fet que suposa una victòria aclaparadora de la MUD, que gairebé dobla en percentatge de vots el chavisme i li treu més de 31 punts percentuals.

Torrealba va reiterar que demà reuniran a Caracas «els 112 diputats del canvi» per tractar les seves prioritats al Parlament, en el que va qualificar d'«agenda de la Unitat». «També per celebrar, per descomptat, perquè en 17 anys no havíem tingut una raó més legítima per celebrar», va afirmar.

Així mateix, va assegurar que el 6 de desembre «no va guanyar la guerra econòmica», com va suggerir el president veneçolà, sinó que aquell dia «va guanyar Veneçuela».

Maduro va instar els militants del chavisme a incorporar-se a una «gran jornada de debat» i de diàleg per analitzar el «cop» que va patir diumenge l'oficialisme en resultar derrotat en les eleccions legislatives. «Hem d'obrir un debat amb el nostre poble, però un debat integral, un debat per enfortir la revolució, un debat per buscar solucions als afers del país, un debat per fer més revolució», va dir des del palau presidencial de Miraflores.

Maduro va fer una crida en companyia dels seus ministres i excandidats a les parlamentàries de diumenge, als quals va aclarir que aquest debat no és perquè el chavisme s'«autoflageli o es talli les venes, com vol l'ambaixada gringa i l'imperialisme», sinó per «reconstruir una nova majoria revolucionària».

En aquest sentit, el president veneçolà va explicar que aquesta setmana serà per fer «una gran jornada de debat, de consulta i d'elaboració de l'estratègia d'acció» de cara a la «nova etapa» que s'ha iniciat a la «revolució bolivariana».

Clinton celebra el canvi

La precandidata demòcrata a la presidència dels EUA i exsecretària d'Estat Hillary Clinton va assenyalar que està del costat del poble veneçolà, que «en un pas democràtic, va votar pel canvi». Abans de la votació, Clinton ja s'havia referit als comicis, en assegurar que era necessari respectar la «voluntat del poble», davant les denúncies de manca de garanties que havien sorgit respecte les eleccions.