El Vaticà va cridar la setmana passada a capítol el bisbe de Mallorca, Javier Salinas. Roma té sobre la seva taula el possible relleu

del prelat al capdavant de la diòcesi mallorquina, arran d'un episodi amb connexió laïcal que contravindria frontalment el seu ministeri episcopal. En cap cas el tràngol té repercussions en l'àmbit jurídic-civil, encara que per la seva importància xoca de ple amb la doctrina de l'Església catòlica, forçada ara a actuar.

Monsenyor Salinas va acudir a la Santa Seu dimecres passat dia ? per parlar sobre aquest conflicte, que ha provocat una forta commoció entre un important grup de seglars palmesans. Va romandre a la capital italiana fins que va tornar a Mallorca dissabte ? a la tarda, després d'haver-se reunit amb altes instàncies vaticanes.

No es descarta que el propi papa Francesc hagi estat informat de l'abast del que ha passat,

per la transcendència que adquireix la sortida precipitada d'un prelat en actiu.

L'episodi que ha posat en unsa situació delicada el bisbe Salinas davant del Vaticà té traducció en la

composició de l'estructura episcopal. Un canvi en l'organigrama

de la cúria diocesana de Mallorca ha estat decisiu per desxifrar el que ha passat a l'entorn del prelat, amb nomenaments que el desenvolupament dels esdeveniments ha obligat a desfer in extremis.

Fins al Vaticà ha arribat detallada documentació sobre allò ocorregut a la diòcesi mallorquina,

que va més enllà dels testimonis

personals. La implicació directa de Roma es justifica per la importància que tindria el possible trasllat de monsenyor Salinas. La situació plantejada supera les competències de la Nunciatura Apostòlica de la Santa Seu a Madrid.