Veneçuela ha donat l'esquena a Maduro. Una de les principals causes del capgirament electoral en els comicis parlamentaris és l'aguditzada crisi econòmica que viu el país, que té com a principal detonant el preu del petroli, que es manté en mínims pels interessos de l'Aràbia Saudita. Els xeics han derrotat el chavisme sense proposar-s'ho.

Segons un estudi d'Encovi, un consorci de professors universitaris, el 76% dels ciutadans de la República Bolivariana ja viu en situació de pobresa. La inflació està fora de control, l'atur s'ha duplicat en l'últim any i l'FMI preveu que l'economia veneçolana tanqui l'exercici amb una caiguda del PIB del 10%. Les exportacions de petroli són la biga mestra sobre la qual se sosté la fràgil economia veneçolana i la caiguda dels preus de l'or negre l'està corcant.

La passada setmana, l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) va tornar a ignorar les crides d'auxili llançades per Veneçuela per frenar la producció de petroli i intentar així elevar el preu del cru, que en aquests moments és de poc més de 38,5 dòlars el barril de l'OPEP (en el que portem d'any se situa en una mitjana de 50,7 dòlars, la mitjana anual més baixa des de 2005). El SOS llançat per Veneçuela només va trobar resposta en els seus aliats Equador i Líbia. L'Aràbia Saudita -el primer productor mundial de cru-, amb el suport de la resta dels països del Golf Pèrsic membres de l'OPEP, va imposar la seva estratègia de mantenir l'actual sostre de producció en 31,5 milions de barrils de cru al dia, que s'ha mantingut invariable durant els últims 18 mesos. L'Aràbia Saudita s'ho pot permetre perquè té abundants reserves fàcils d'extreure que li permetrien obtenir rendibilitat fins i tot amb els barrils a 10 dòlars. Veneçuela, amb uns costos de producció el doble més alts, no.

El càrtel de països productors de petroli manté la producció per evitar que els Estats de fora de l'organització li prenguin quota de mercat. L'OPEP confia que l'actual escenari de preus baixos ofegui els projectes d'extracció d'hidrocarburs no convencionals -principalment a través de la tècnica del fracking o a aigües profundes-. L'objectiu és que en el futur torni a haver-hi un equilibri en el mercat a través d'una caiguda de l'oferta. L'estratègia està permetent al càrtel recuperar nivells de vendes perjudicant debilitades economies com la veneçolana.

La Història diu que l'evolució del preu del petroli no s'explica pel joc de l'oferta i la demanda, sinó pel poder dels principals productors, que l'exerceixen quan poden. Els EUA, que en principi haurien d'estar preocupats pel bloqueig al fracking, miren cap a una altra banda. El petroli barat és una bona notícia per a la seva indústria i és una forma de sotmetre l'Iran. I de pas, cau el chavisme.