Les negociacions per arribar a un pacte universal contra l'escalfament global en la cimera del clima (COP21) de París van rebre un impuls amb la presentació per part dels ministres d'un esborrany més concís, que encara que amb fronts oberts, "està més proper a l'acord". El nou document, presentat pel president de la COP21, el ministre francès d'Exteriors, Laurent Fabius, s'ha simplificat en 29 pàgines respecte les 48 anteriors, de les quals 14 formen part de l'acord en si i 15 d'una decisió que el desenvolupa.

En aquest text, el futur acord climàtic adopta la forma legal perseguida per potències com els Estats Units, l'Índia o la Xina, que han aconseguit eliminar un article, el 17, que feia referència al fet que els compromisos de reducció d'emissions presentats pels països fossin legalment vinculants.

Per aconseguir que les 186 contribucions nacionals de lluita contra l'escalfament global es compleixin sense que siguin legalment vinculants, el text preveu la fórmula plantejada pels Estats Units: un mecanisme de revisió dels compromisos al detall i transparent, que sí seria jurídicament vinculant.

A més, els països expressen també la seva voluntat de revisar aquestes contribucions nacionals "a l'alça", i s'emplacen a celebrar una conferència el 2018 o 2019 a aquest efecte, amb l'objectiu que els seus compromisos de reducció d'emissions puguin actualitzar-se el 2020 o 2021.

No obstant això, el president de la cimera va destacar que ni aquest és el text final ni l'acord està assegurat, ja que els principals conflictes amb els que es va iniciar la negociació estan més suavitzats però "no resolts". L'esborrany segueix deixant obert si els països es marquen com a objectiu que la temperatura no pugi més de 2 graus o més de 1,5 graus.