El tercer dels terroristes que el passat 13 de novembre van atacar a París la sala de concerts Bataclan va ser identificat com a Foued Mohamed-Aggad, un francès de 23 anys que havia viatjat a Síria per unir-se a grups gihadistes en el conflicte que viu aquest país. Nascaut a Estrasburg, a l'est del país, el seu nom era l'únic que faltava del comando que la nit en què tocaven els nord-americans Eagles of Death Metal va irrompre a la sala Bataclan amb fusells kalàixnikov i explosius i va matar 90 persones, a més de ferir-ne més de dos centenars.

La seva mare, d'origen marroquí, va avisar la Policia després de rebre un SMS d'un número sirià en què se li comunicava que el seu fill havia mort com un "màrtir" a la capital francesa. Els investigadors van comparar posteriorment el seu ADN amb les restes trobades a la sala de concerts, en què els terroristes es van fer immolar amb armilles explosives després de la massacre.

Els altres dos assaltants eren Sami Amimour, de 28 anys i nacionalitat francesa, i Ismail Omar Mostefai, de 29 i també francès, que des de 2010 estava fitxat pels serveis secrets com a possible radical islamista.

Tots tres havien viatjat a Síria per fer la gihad (guerra santa). En el cas de Aggad, va marxar al desembre de 2013, juntament amb el seu germà Karim, actualment empresonat, i altres vuit joves, tots ells procedents del conflictiu barri de Meinau d'Estrasburg.

Dos d'ells van morir allà ràpidament, i la resta -excepte Foued- van tornar a França entre febrer i març de 2014, abans de ser detinguts al maig per la seva escapada gihadista i imputats per associació de malfactors amb fins terroristes. Aggad acabava de tenir un fill a Síria abans de la seva tornada a França, i encara que la seva mare assegura que parlava amb ell diàriament, mai li detallava el seu dia a dia.

Saïd Mohammad-Aggad, pare del tercer gihadista suïcida que va atacar la sala de concerts Bataclan, va assegurar que si hagués sabut que un dia havia de fer quelcom semblant, l'hauria matat ell mateix abans. "Quin ésser humà pot fer el que va fer?", es va preguntar en unes declaracions recollides pel diari Le Parisien.

En un altre ordre de coses, Syed Farooq, l'autor juntament amb la seva dona del tiroteig de San Bernardino (Califòrnia) en què van morir 14 persones, ja havia planejat un atemptat el 2012 amb una altra persona que finalment no es va dur a terme.

Farook i una altra persona van conspirar el 2012 contra un objectiu específic. No obstant això, finalment van decidir no seguir amb el pla després d'una operació policial antiterrorista a l'àrea del sud de Califòrnia en què tots dos residien, que es va saldar amb diverses detencions. "Es van espantar", van explicar fonts oficials.

L'FBI va assegurar que els dos autors del tiroteig (Farook i la seva dona, la pakistanesa Tashfeen Malik) estaven "radicalitzats des de feia algun temps". A més, fonts de la investigació van revelar que la parella formada per Farook i Malik va rebre un préstec de 28.000 dòlars realitzat per un particular a través d'una plataforma d'internet dues setmanes abans del tiroteig.