El Tribunal Suprem va decidir que el jutjat que ha de seguir la investigació sobre l'origen del patrimoni de l'exvicepresident del Govern Rodrigo Rato és el d'Instrucció número 31 de Madrid, com fins ara, i no l'Audiència Nacional. La controvèrsia sobre quin tribunal havia de conèixer el conegut com a cas Rato va arribar al Suprem fa dos mesos, després que els titulars del tribunal madrileny i del jutjat número 4 de l'Audiència Nacional, Antonio Serrano-Arnal i Fernando Andreu, respectivament, discrepessin sobre quin òrgan era el competent.

Serrano-Arnal, partidari al costat de la Fiscalia Anticorrupció que fos Andreu l'instructor, va demanar el 2 d'octubre passat a la Sala Penal del Suprem que aclarís qui havia d'assumir el cas en què s'investiga el patrimoni de Rato davant les sospites que podia haver blanquejat diners a l'exterior.

El 18 de novembre passat la Fiscalia del Tribunal Suprem es va pronunciar a favor que fos el jutjat de Serrano-Arnal el que instruís el cas en considerar que hi havia "sòlids indicis" que els delictes es van començar a cometre a territori espanyol, criteri que finalment ha decidit seguir el Suprem.

El titular del Jutjat d'Instrucció número 31 de Madrid investiga des de fa mesos l'origen de la fortuna de Rato, imputat per blanqueig de capitals, delicte fiscal i corrupció entre particulars, amb especial atenció als moviments duts a terme per Kradonara 2001, epicentre de l'entramat societari de l'exministre.

Aquesta societat va rebre 6,5 milions procedents de l'estranger l'origen dels quals Hisenda desconeix, dels quals una mica més de 3 milions els va obtenir a través de Vivaway, una firma constituïda al Regne Unit i administrada des del paradís fiscal de l'illa de Guernsey.