Almenys 12 persones van morir i desenes van resultar ferides per tres explosions a la ciutat de Tel Tamr, a la província nord-oriental siriana d'Al Hasaka, segons l'Observatori Sirià de Drets Humans. L'ONG no va descartar que el nombre de víctimes augmenti perquè hi ha ferits greus i desapareguts entre les runes. L'Observatori va destacar que les deflagracions podrien haver estat causades per tres camions cisterna carregats amb explosius. Per la seva banda, el responsable kurdosirià Nasr Hach Mansur va confirmar que hi va haver desenes de morts i ferits per l'explosió de tres cotxes bomba en un mercat, a les proximitats d'un hospital i al centre de la ciutat. Mansur, portaveu del departament de Defensa de la regió d'Al-Jazira, va acusar l'Estat Islàmic d'estar darrere de l'atac. «Ha estat un atemptat que ha tingut clarament com a objectiu civils per les zones on s'han produït les explosions», va assegurar Mansur. Després de l'atemptat hi va haver un desplegament de les forces de seguretat kurdosirianes. efe/ddg damasc

Les autoritats suïsses van elevar el nivell d'alerta policial a la ciutat de Ginebra i els seus voltants, on busquen sis sospitosos en relació amb els atemptats terroristes del passat 13 de novembre a París. Una fotografia difosa entre les forces de seguretat de la ciutat, en la qual es troben quatre dels sis individus buscats, va ser filtrada a la premsa suïssa.

«En el marc de les investigacions que s'efectuen sobre els atemptats de París, en el pla internacional i nacional, la policia de Ginebra i els seus col·laboradors busquen activament persones les senyals de les quals van ser transmeses» pel Govern federal, va assenyalar un comunicat del Departament de Seguretat del cantó de Ginebra. Per aquesta raó es va decidir augmentar la vigilància i reforçar el desplegament d'agents de seguretat.

El comunicat establia que es creu que pot haver-hi individus relacionats amb els atemptats de París en aquesta regió i que es realitzen investigacions, en coordinació amb serveis de seguretat interns i d'altres països per localitzar-los i interrogar-los.

«Hem passat d'una amenaça difusa a una amenaça precisa», va assenyalar la portaveu del Departament de Seguretat, Emmanuelle Lo Verso. També es va informar que el Ministeri Públic ha obert un procediment penal per «actes preparatoris delictius» en base a la informació que ha rebut de la policia.

Per altra banda, el tercer dels terroristes que el passat 13 de novembre van atacar a París la sala de concerts Bataclan, identificat com a Foued Mohamed-Aggad, va intentar sense èxit ingressar a l'Exèrcit francès, va informar el diari Le Parisien.

Aggad, de 23 anys, «parlava tota l'estona de l'Exèrcit» i entrar a les seves files «era realment el que volia fer», va dir un conegut seu al diari, tot afegint que el va decebre molt no aconseguir-ho. A la seva mare li va confessar posteriorment que si «Al·là li havia tancat aquestes portes» era perquè pogués sumar-se «al millor Exèrcit», el del califat gihadista.

Radicalització ràpida

La seva radicalització, va explicar Françoise Cotta, advocada de la seva mare, va ser ràpida, en qüestió de mesos, i es va produir principalment per internet, però també en caps de setmana «de reflexió» organitzats per Mourad Farès, conegut per reclutar gihadistes a França i empresonat des de setembre de 2014.

Aggad no tenia antecedents judicials, però la policia li havia obert una fitxa «S» de seguiment per radicalització i era objecte també d'una «alerta blava» per part d'Interpol per establir la seva ubicació, ja que el seu perfil podia interessar a alguna investigació.

La coalició liderada pels EUA ha matat a Síria i l'Iraq en les darreres setmanes tres caps de l'Estat Islàmic (EI), entre els quals hi ha Abu Salah, un dirigent que controlava les finances del grup gihadista, va assegurar el Govern dels EUA. «Hem matat més líders de l'EI. Hem dut a terme bombardejos contra tres líders del grup. La seva eliminació disminuirà la capacitat de l'EI per comandar i controlar tropes i finançar els seus esforços», va anunciar el portaveu del Pentàgon a l'Iraq, Steven Warren.