El Consell Nacional Electoral de Veneçuela (CNE) va emetre un butlletí en què va informar que en la contesa legislativa de diumenge el chavisme va perdre dos milions de vots i l'oposició va guanyar-ne més de 300.000 en comparació amb les últimes votacions, les presidencials de 2013. El chavisme va aconseguir el passat 6 de desembre el suport del 40,8 per cent dels votants, mentre que l'opositora Mesa de la Unitat Democràtica (MUD) va obtenir el suport del 56,2 per cent dels ciutadans que van assistir a les urnes amb 7.707.422 vots, el que implica 343.442 més que en les presidencials del 2013, quan el llavors candidat Henrique Capriles va perdre amb una ajustada diferència de 272.000 vots.

Cal recordar, però, que el registre electoral veneçolà va sumar 870.000 nous votants entre les dues conteses i que els veneçolans residents a l'exterior i inscrits en aquesta data, que sumen unes 100.000 persones, no van poder participar en les legislatives però sí que ho van fer en les presidencials.

L'aliança opositora va aconseguir així una majoria «qualificada» de dos terços amb 112 diputats, contra els 55 del chavisme, un triomf que es reparteix entre 13 organitzacions polítiques de la trentena que formen part d'aquesta coalició.

Per altra banda, el Govern ha concedit la nacionalitat espanyola als pares de l'opositor veneçolà empresonat Leopoldo López per reforçar «les seves garanties democràtiques davant la persecució política i judicial que pateixen a conseqüència de la situació del seu fill». L'Executiu va explicar que el pare del polític veneçolà -que el setembre passat va ser condemnat a gairebé 14 anys de presó- «es troba en una situació familiar i personal especial a conseqüència de la persecució política i judicial que pateix el seu fill».