Un atac coordinat llançat pels talibans contra una casa d'hostes estrangera a prop de l'ambaixada d'Espanya a Kabul va causar almenys quatre morts, entre ells un policia espanyol. L'atac, perpetrat en una àrea d'alta seguretat que acull diverses missions diplomàtiques estrangeres i edificis governamentals, va començar amb una explosió, seguida per un assalt i un enfrontament amb les forces de seguretat.

La situació en el complex de l'ambaixada espanyola a Kabul seguia sent extrema a l'hora de tancar aquesta edició, ja que un dels edificis estava sent assaltat per militars dels EUA i afganesos. A l'interior hi havia almenys tres espanyols i un afganès. El complex està format per tres edificis entre els quals hi ha la Cancelleria, una zona residencial i altres estades. Es va realitzar inicilment l'assalt del primer edifici ocupat per terroristes, alliberant quatre espanyols. Van morir dos treballadors afganesos i tres terroristes van ser abatuts.

Un cotxe bomba va explotar cap a les sis de la tarda hora local als voltants de l'ambaixada espanyola ferint almenys nou afganesos. Després de la detonació, un grup d'insurgents va penetrar a la casa d'hostes, fet que va provocar un tiroteig amb les tropes afganeses, que van aconseguir abatre dos dels atacants i causar ferides a un tercer, va explicar el viceministre d'Interior afganès, Mohammad Ayub Salangi.

La zona en la qual es va produir l'incident és d'alta seguretat, amb l'accés limitat a vehicles autoritzats i a aquells que siguin convidats per les organitzacions amb seu al bloc, mentre que l'entrada a peu requereix un escorcoll ??dels guàrdies de seguretat.

Aquest és el segon atac amb una alta simbologia que es produeix aquesta setmana a l'Afganistan, després que els talibans llancessin dimarts una acció contra l'aeroport internacional de Kandahar (sud), que es va estendre durant prop de 24 hores i es va tancar amb 68 morts.

«La zona encara no ha estat assegurada, és possible que hi hagi algun terrorista a l'interior de l'edifici», va indicar el portaveu del Ministeri d'Interior afganès, Sediq Sediqqi, que va situar el nombre d'atacants en «possiblement» tres. En tot cas, a l'hora de tancar aquesta edició, l'assalt encara no havia acabat.

Confusió inicial

Per part seva, el president del Govern, Mariano Rajoy, va aclarir que l'assalt no va ser contra l'ambaixada espanyola com s'havia informat en un primer moment, sinó que es va produir en una casa d'hostes propera.

Els talibans van reivindicar l'autoria de l'atac en anunciar que alguns dels seus militants havien accedit a una «casa d'hostes» a la capital afganesa, sense esmentar la legació diplomàtica espanyola. «A l'àrea de Sherpor a Kabul diversos cercadors de martiri han entrat en una casa d'hostes dels estrangers invasors», va explicar el portaveu del grup, Zabihullah Mujahid.

En un acte oficial de la seva formació, el Partit Popular, Rajoy va traslladar la seva «total i absoluta solidaritat» als espanyols que en els últims anys han treballat a l'Afganistan «per la vida i la seguretat de les persones».